Johanna hittade en efterlysning på sin dotter på Facebook.
1 av 2
Johanna hittade en efterlysning på sin dotter på Facebook. - Foto: Karina Ljungdahl/Facebook
Johanna med dottern Olivia.
2 av 2
Johanna med dottern Olivia. - Foto: Karina Ljungdahl

Dottern "kidnappades" på nätet: "Jag blev så skärrad och fick panik"

Johanna Engberg drabbades av panik när hon såg en efterlysning på sin "kidnappade" dotter Olivia på Facebook. Trots upprepade mejl och anmälningar ligger bilden fortfarande kvar.
– Jag var så skärrad att jag hämtade hem henne från dagis, säger Johanna till Nyheter24.


Polisanmäla internetbrott

  • Skulle man vilja polisanmäla ett internetärende måste det föreligga brott för att polisen ska kunna gå vidare med en utredning.
  • Det kan ta upp till ett år att utreda och att hitta personen bakom ip-adressen.
  • Först därefter kan man exempelvis stänga ner en sajt.

MER:

Nyheter24 har försökt få tag på den 15-årige pojken.

I dagsläget har bilden delats 8 641 gånger och ligger fortfarande uppe på pojkens profilsida.

STOCKHOLM. Johanna Engberg, 31, lade upp en bild på sig och sin sin fyraåriga dotter, Olivia, på sin blogg. Veckan senare ligger nu bilden på dottern på en okänd profilsida tillsammans med en efterlysning där flickan uppges vara kidnappad.

Den 30 mars lade en person, som uppger sig vara en 15-årig dansk pojke, upp en bild på Johannas dotter där det går att läsa att "fyraåriga flickan Melanie Beria är försvunnen" – en påhittad kidnappningshistoria där Olivia har fått ett annat namn. Bilden har nu delats mer än 8 500 gånger på Facebook.

– Under gårdagen fick jag ett tiotal mejl av kunder där de berättade att de hade sett bilden på Olivia på Facebook. Folk sms:ar mig och frågar om Olivia är kidnappad. Jag fick panik och hämtade hem henne från dagis, jag var så skärrad, säger Johanna, till Nyheter24.

Anmälde men inget hände

Trots att Johanna anmälde bilden och bad även sina vänner att göra samma sak så har inte bilden plockats bort.

Johanna har mejlat Facebook-teamet och fått automatsvar om att bilden inte strider mot några regler. Något svar från pojken har hon inte fått trots upprepade mejl.

– Det är hemskt! Man är helt maktlös. Jag hade haft mer förståelse om det hade varit en vuxen människa, men det är ett barn! Jag är så skärrad och har gråtit så mycket. Som jag känner nu så vill jag aldrig lägga upp någon mer bild på henne.

Under måndagsnatten gjorde Johanna en polisanmälan – men fick reda på att den hade lagts ner i dag under tisdagsförmiddagen.

Leder inte till utredning

Ulf Palm, polisinspektör och gruppchef för specialbrottsinspektionen, bekräftar att den här typen av fall läggs tyvärr ofta ner.

– Självklart jobbar polisen med sådana här fall och misstänker man brott så leder det naturligtvis till utredning. Allt beror på från fall till fall, säger Palm till Nyheter24.

I och med att bilden på Olivia inte klassas som barnpornografi så har både Facebook och polisen svårt att agera.

Finns det verkligen inget man kan göra, är man helt maktlös?

– Man skulle kunna klassa detta som ofredande eller brott mot personuppgiftslagen och på så sätt få bilden borttagen. Men det här är tyvärr baksidan av sociala medier. Många människor råkar illa ut på grund av öppenheten, säger Palm och fortsätter:

– Den enda klena trösten är att sådana här saker oftast dör ut inom en vecka.

Viktigt att anmäla

Nyheter24 kontaktade Facebooks svenska talesperson, Jan Fredriksson, för att ta reda på vad man gör när någon "kapar" ens bild.

Vad gör man åt något sådant här när det uppenbarligen inte fungerar att anmäla?

– Det är inte tillåtet att kapa någons konto. Det är viktigt att man anmäler detta till Facebook och även skickar in det material som behövs för att Facebooks handläggare ska kunna verifiera vem som är vem, säger Fredriksson till Nyheter24.

Johanna uppmanar vuxna människor att börja tänka på hur de sprider foton.

– Föräldrar måste börja tänka på bilderna de lägger upp på sina barn. Jag skulle ändå säga att 80 procent av alla föräldrar lägger upp på Facebook och man man ska kunna lägga upp dem utan att något sådant här händer, avslutar Johanna.

UPPDATERING: Facebook har nu tagit bort bilden från pojkens profil.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bank nekade gravid provanställning

Två gripna efter skottlossning

En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

1 timme sedan
Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.

IS uppges ha dödat syriska soldater

2 timmar sedan
Tjugo soldater tillhörande den syriska armén eller grupper allierade med regimen har dödats i två attacker genomförda av terrorgruppen IS, uppger det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Sverige återlämnar kranier till Finland

2 timmar sedan
Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.