Tisdag 24 Maj
Stockholm

Twitterstorm efter Fi-politikers inlägg om att skända flaggan

Tweeten som fått mycket uppmärksamhet.
1 av 4
Tweeten som fått mycket uppmärksamhet. Foto:
Men vad Foujan syftade på var konstverket av Carl Johan De Geer.
2 av 4
Men vad Foujan syftade på var konstverket av Carl Johan De Geer. Foto:
Konstverket av De Geer som blivit väl uppmärksammat.
3 av 4
Konstverket av De Geer som blivit väl uppmärksammat. Foto: Faksimil/TT BIld/Montage
Konstnären Carl Johan De Geer.
4 av 4
Konstnären Carl Johan De Geer. Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Fi-politiker kritiseras för att uppmana till att skända svenska flaggan på nationaldagen efter uppmärksammad tweet. Något som enligt politikern själv är helt felaktigt.

Kommentera (104)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under torsdagen blossade en debatt kring svenska flaggan upp på Twitter. Vad som startade det hela var en tweet skriven av Foujan Rouzbeh, riksdagskandidat för Feminstiskt initiativ, om att skända flaggan.

Tweeten blev snabbt väldigt ifrågasatt och flera röster om att "bränna flaggan" höjdes. Reaktionerna var starka, med allt från rasistiska påhopp till glåpord som "hora" och "idiot". 

En av dem som ifrågasatte henne var vänsterpartiets Ali Esbati.När Nyheter24 når Rouzbeh berättar hon att det hela är en referens till den kända konstnären Carl-Johan De Geers verk "Skända flaggan" och inte alls en uppmaning till att bränna flaggan. 

Konstverket hon syftar på är ett verk som pryds av svenska flaggan, på vilken ordet "Kuken" står skrivet. Till vänster om flaggan står det "Skända flaggan vägra vapen svik fosterlandet var onationell" och till höger penseldrag som föreställer eld.

– Att säga att jag vill bränna flaggor är verkligen att sätta ord i min mun, säger Rouzbeh till Nyheter24.

Känner inte till något initiativ

Inför EU-valet den 25 maj var samma ämne uppe för diskussion men då från den vänsterextrema 365-rörelsen som, tvärtemot Foujan, uppmanade människor runt om i landet att bränna flaggor för att "rasera Nationalstaterna och den rasistiska konstruktion som sätter upp gränser mellan människor". 

Men Foujan Rouzbeh är tydlig med att påpeka att det enligt hennes vetskap inte finns något initiativ till att skända flaggor och att hon inte hört talas om det nämnda initiativet.

"Skäms på er"

När Nyheter24 pratar med Rouzbeh är hon väldigt tydlig med att tweeten endast syftar till De Geers konstverk, något som dock tycks ha gått de flesta förbi.

Bland annat komikern Zinat Pirzadeh som twittrade:

Expressen-journalisten Niklas Svensson twittrade på fredagen:


Även journalisten Emmanuel Karlsten ifrågasatte tweeten, men förtydligade senare att det hela var ett missförstånd.

Kommentera (104)
Kopiera länk
Dela