Nykterhetsorganisationen tycker att Systembolaget sköter sig, trots att 14-åringen fick handla. (Obs, genrebild.)
1 av 3
Nykterhetsorganisationen tycker att Systembolaget sköter sig, trots att 14-åringen fick handla. (Obs, genrebild.) - Foto: TT
"Alkohol är ett vuxenproblem", menar Anna Carlstedt, ordförande.
2 av 3
"Alkohol är ett vuxenproblem", menar Anna Carlstedt, ordförande. - Foto: Pressbild
14-åringen lyckades lura kassörskan.
3 av 3
14-åringen lyckades lura kassörskan. - Foto: FOTOGRAFERNA HOLMBERG

Nykterhetsorganisation efter Systembolagets miss: "Alkohol ett vuxenproblem"

Trots att den utklädda 14-åringen fick handla på Systembolaget är nykterhetsorganisationen IOGT-NTO positiva till Systembolagets arbete.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Systembolagets Twitter

Systembolaget finns på Twitter och rekommenderar där mat och dryck, men ibland lite annat. 

Nyheter24 har tidigare uppmärksammat en händelse när Systembolaget svarade på hur många flaskor whisky som behövs för att fylla ett badkar

Nyheter24 har tidigare rapporterat om 14-åringen som, utklädd till en gammal tant, tilläts handla alkoholhaltiga drycker på Systembolaget. 

– Jag vet att tanter aldrig behöver visa leg på systemet så min tanke var att det kanske går att köpa ut om jag klär ut mig till tant. Vi ville testa något som ingen annan, vad vi vet, har lyckats med, har 14-åringen, som går under namnet William, tidigare sagt till Göteborgs-Posten.

Att en så pass ung person får handla är inte bra, och Systembolagets presschef Lennart Agén, säger att de "blivit lurade upp på läktaren".

Nyhetsorganisationen: "Bra på att hålla gränsen"

Trots Systembolagets haveri med ålderskontrollen i fallet med William tycker nykterhetsorganisationen IOGT-NTO att bolaget sköter sig bra. 

– Systembolaget är bra på att hålla åldersgränsen och jobbar väldigt mycket med det. De fångar upp väldigt många i sina ålderskontroller, säger Anna Carlstedt, ordförande för IOGT-NTO. 

Hon tror inte att händelsen kommer att påverka svenskarnas förtroende för Systembolaget, som i nuläget är relativt högt.

– Nej, det tror jag inte. Det är stort tryck på kassörerna, speciellt nu i sommartider. Det är den mänskliga faktorn som har spelat in här. Jag vet inte vad jag själv skulle ha gjort i det här fallet, bedömningen handlar ju då om att man får titta upp och säga: "jag tror inte att du är en gammal dam – jag tror att du är utklädd".

"Alkohol är inget ungdomsproblem, det är ett vuxenproblem"

Inför midsommar är alkohol alltid en snackis. Carlstedt, som uppger att drickandet bland unga har minskat, tycker snarare att det är vuxna som ska lugna ner sig. 

– Föräldrar måste komma överens om att inte köpa ut till sina barn, för det är ofta så som ungdomar får tag på alkohol, säger hon och fortsätter:

– Alkohol är inget ungdomsproblem i Sverige, det är ett vuxenproblem. Så vuxna bör fundera på hur mycket alkohol man egentligen har till midsommar, speciellt om man ska umgås med barn och unga. Mitt tips är att köpa på sig lite mer alkoholfria drycker. 

Läs mer:

Klädde ut sig till tant – 14-årig pojke fick handla på Systembolaget 

/
/