1 av 3
2 av 3
3 av 3

Linda vill ersätta ordet våldtäkt genom tävling

Linda tröttnade på att ordet "våld" användes i "våldtäkt" då det inte alltid förekommer något våld. I en tävling efterlyser hon nu ett nytt ord för sexuella övergrepp.


För dig som har blivit utsatt

1) Berätta vad som har hänt för minst en nära vän – ensam är inte stark.

2) Gå på massage för att hjälpa kroppen att få loss alla spänningar, men också för att påminna kroppen om att fysisk beröring nästan alltid är positivt.

3) Skriv om övergreppet och hur du mår. Det är ett bra sätt att inte förminska det som har hänt och har bonusen att du kommer märka att livet går framåt när du läser tillbaka.

För dig som känner någon som har blivit utsatt

1) Kramas mycket och ofta. Kramar är är gissningsvis världens bästa alternativa medicin.

2) Var tydlig med att det alltid är okej att flytta era träffar utan att du tar illa upp. Även roliga saker blir lätt jobbiga när man mår dåligt, därför skapar det ett skönt lugn.

3) Ge inte upp även om du får dålig eller ingen respons på exempelvis samtal eller sms.

SVERIGE. Linda Holmgren har utlyst en nationell tävling där syftet är att skapa ett nytt ord för ordet "våldtäkt". Tanken är att ta bort otydligheten och ersätta ordet "våldtäkt" med ett annat ord så att det blir glasklart om vad ett sexuellt övergrepp innebär.

– Många som borde se sig som våldtäktsmän gör inte det och en del har som ursäkt inför sig själva för att det inte kan vara en våldtäkt när det inte fanns minsta lilla våld med i bilden. Det som hände mig är ett glasklart bevis på den inställningen och det är skälet till att jag har kommit på den här tävlingen som på ett enkelt, tydligt sätt belyser problemet, säger Linda till Nyheter24 och fortsätter:

– Sex mot någons vilja är alltid ett brott även om personen som utsatts inte har sagt ett tydligt nej för att hen till exempel var livrädd eller rejält alkoholpåverkad.

Våldtogs två gånger

Linda själv har erfarenheter som har gjort henne till den hon är i dag. Hon var 19 år gammal när hon våldtogs första gången och fjorton år senare våldtogs hon igen.

– Jag har blivit våldtagen två gånger utan att det har varit någon våld inblandat. Första gången litade jag på fel person och blev inlåst i en lägenhet. Han behövde inte använda våld alls eftersom jag var livrädd. Andra gången blev jag drogad och våldtagen av en så kallad vän och en kompis till honom.

Tyst på grund av rädsla

På grund av rädsla höll Linda tyst om det hon utsatts för, och när hon antydde för mannen som hade våldtagit henne att hon tyckte att det var en våldtäkt blev han våldsam och utropade: "Så du kallar mig våldtäktsman?".

– Det är därför dags för ett nytt ord eftersom för få inser att dom är våldtäktsman. Jag brakade ihop totalt efter det här. Jag mådde så fruktansvärt dåligt och grät hela tiden. Det tog mig ett halvår innan jag kände mig glad igen. Målet med själva tävlingen är att gråskalan mellan rätt och fel ska försvinna. Sex mot någons vilja är alltid fel, avslutar Linda.

Linda har skrivit en bok i ämnet. I "Tillsammans – bara när vi säger ja" ger hon konkreta tips till den som har blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp och till den som känner något som har blivit utsatt.

Tävlingen pågår fram till den 14 november och du kan läsa mer om den här.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med Linda?
Tack för din röst!