Torsdag 17 Jun
Stockholm

CSN kritiseras för slapp kontroll

Staten riskerar att förlora miljardbelopp.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Försäkringskassan och Centrala studiestödsnämnden (CSN) struntar i att driva in skulder från personer som bor utomlands, enligt Riksrevisionen.

Det gör att staten riskerar att förlora miljarder kronor de närmaste två åren. Nu får de båda mycket skarp kritik av Riksrevisionen, som överlämnar sin rapport till regeringen på tisdagen.

Nio av tio personer som bor utomlands misskötte i fjol sina återbetalningar till Försäkringskassan. En av fyra misskötte återbetalningarna till CSN, skriver Dagens Nyheter.

För Försäkringskassan riskerar krav på 13 miljoner kronor att preskriberas det närmaste året och 46 miljoner inom fem år. För CSN är siffrorna 1,3 miljarder kronor inom ett år och två miljarder inom fem år.

– Försäkringskassan skickar ett kravbrev. Om det inte kommer något svar så nöjer man sig med det. Man kan säga att det är ganska riskfritt att få för mycket betalt när man bor utomlands, säger riksrevisor Karin Lindell, som lett granskningen, till DN.

Hon är också starkt kritisk till att Försäkringskassan inte kan svara på vilka eller hur många som fått felaktiga utbetalningar.

– CSN har i dagarna lämnat in förslag på skärpning av lagarna, men det är i senaste laget, anser Karin Lindell.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela