Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så många av dina grannar har kollat upp dig på nätet

Våra "evolutionära egenskaper" får oss att kolla upp våra grannar.
1 av 1

Våra "evolutionära egenskaper" får oss att kolla upp våra grannar.

TT bild

Nyheter | 04/01/2015 16:53

Är du nyfiken på dina grannar? Det är du långt ifrån ensam om.

Var femte innerstadsbo har nämligen sökt på sina grannar på nätet, om man ska tro en undersökning från Innerstadspanelen, som görs av Direktpress och analysföretaget United Minds.

Av de 790 stockholmare som svarade på frågan "Jag har någon gång sökt på mina grannar på nätet (till exempelvis på Lexbase, Ratsit eller Google)" svarade 17 procent av kvinnorna respektive 20 procent av männen ja.

Medfött beteende

Relationsexperten och psykologen Eva Rusz säger till Södermalmsnytt att hela vår existens handlar om att vi närmar oss eller distansera oss för att ta reda på om någon eller något är farligt.

– Det är evolutionära egenskaper. Det här handlar om ett söksystem där vi kollar om grannarna är okej. Vi utforskar och sniffar i vår omgivning, säger relationsexperten och psykologen Eva Rusz till Södermalmsnytt.

"Trygghetsskapande"

Enkelt uttryckt vill vi ha koll på våra grannar.

– Vi sysselsätter oss med att värdera andra personer. Är grannarna fula, snygga, bättre än mig, sämre än mig. Det lugnar ned oss, speciellt om grannarna har det sämre än en själv. Vi vill känna oss trygga – det är ett trygghetsskapande beteende, säger Eva Rusz till Södermalmsnytt.

Har du sökt på en granne på nätet?