Måndag 10 Maj
Stockholm

Isak, 12, älskar rosa – får hela tiden höra att det är en "tjejfärg"

Isak går gärna runt i rosa kläder. Det är hans favoritfärg.
1 av 4
Isak går gärna runt i rosa kläder. Det är hans favoritfärg. Foto: Privat
Isak tillsammans med sina syskon.
2 av 4
Isak tillsammans med sina syskon. Foto: Privat
Pappa Ismo och mamma Jessica.
3 av 4
Pappa Ismo och mamma Jessica. Foto: Privat
Isak och lillbrorsan.
4 av 4
Isak och lillbrorsan. Foto: Privat

Folk brukar säga att Isak klär sig i "tjejfärger". Men han bryr sig inte för det är hans favoritfärg.

Kommentera (22)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

VÄSTERLJUNG. Isak Kirjavainen, 12, har alltid älskat färgen rosa. Det är det första valet när det kommer till kläder. Men så som samhället ser ut så anses det vara en "tjejfärg" av många. 

– Isak har alltid haft sin egen stil men det har liksom vuxit fram mer och mer ju äldre han blir. Han har haft motstånd och det är många som har påpekat att rosa är en "tjejfärg". I början var han ledsen men han har liksom inte brytt sig, för honom är det bara en färg, säger Jessica Kirjavainen, Isaks mamma, till Nyheter24.

Har "tjejfärger" på kläder

Isak har blivit ifrågasatt av både vuxna och barn som undrat varför han har kläder i "tjejfärger".

– Jag tycker att man ska få ha rosa och man ska inte bry sig om vad andra tycker. Men de vågar kanske själva inte ha rosa och då tycker de att ingen annan heller ska ha det, säger Isak till Nyheter24.

När Isak handlar på de stora klädkedjorna brukar personalen hänvisa honom till pojkavdelningen när han frågar efter rosa byxor i sin egen storlek.

– De säger att det är tjejbyxor och att han ska gå till killavdelningen för att hitta byxor. Jag blir mest arg för att det är så himla frustrerande. Jag har försökt att fråga varför det måste vara uppdelat på klädavdelningen men får svaret att pojkar och flickor är olika, säger Jessica.

Välja ut glasögon

Jessica berättar om ett annat tillfälle då Isak skulle få nya glasögon och hade valt ut ett par med rosa skal hos optikern.

– Han blev direkt jättekär i glasögonen men optikern ville övertyga honom om att det var fel val av glasögon. Hon tittade på mig och Ismo, Isaks pappa, och sa: "Är ni säkra, för man får inte byta sen".

Isak tycker inte att det är så kul att höra kommentarerna.

– Jag skulle vilja säga att de gör andra ledsna och kränker andra genom att säga så. De gör så att andra inte vågar ha kläderna ha på sig, de får dem att må dåligt, säger Isak.

Stort stöd

På fritiden brukar Isak spela fotboll och bygga på sin koja ute i skogen. Han gillar att lyssna på Elvis Presley och Johnny Cash.

Han har stort stöd av sin mamma och pappa samt syskonen Isa-Lee, 10, och Jack-Birger, 1.

– Vi har alltid sagt att det inte är något konstigt och att man får vara som man är, avslutar Jessica.

Kommentera (22)
Kopiera länk
Dela