Fredag 7 Okt
Stockholm

Torbjörns Facebookinlägg om dövblinda gör succé – vill öka förståelsen

1 av 3
2 av 3
3 av 3

Torbjörn som är dövblind vill ha hjälp att sprida kunskap om den lilla grupp människor som är som honom.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Vill du veta mer?

Läs Torbjörns blogg här

Torbjörn Svensson som är dövblind har gjort ett Facebookinlägg som uppmärksammar den lilla grupp människor som har samma funktionsnedsättning som honom. Torbjörn skriver bland annat att många tror att hans vita käpp bara signalerar att han är blind – trots att han även är döv. Han vill därför att man börjar märka käppen med röd tejp.

–  Denna funktion med röd tejp på käpparna finns redan som en självklarhet i ett antal länder ute i världen och där har Sverige halkat efter, säger han till Nyheter24.

Flera har hört av sig

I inlägget skriver han att det finns mycket fördomar och okunskap om dövblinda, och att det är viktigt att folk sprider vidare hans inlägg så att medvetenheten ökar. Och i nuläget har det delats cirka 23 000 gånger.

– Flera har hört av sig och sagt att de tidigare inte vetat att denna typ av grupp människor finns. Det gläder mig då syftet var att öka förståelsen.

Bildkälla: Torbjörn Svensson

Fick Diagnosen när han var 29 år

Torbjörn har en medfödd hörselnedsättning och hans syn försämrades ordentligt i vuxen ålder, vilket har gjort att han är dövblind. Diagnosen kallas för Ushers syndrom typ 2, en diagnos han fick när han var 29.

Han säger att hans funktionsnedsättning påverkar allt i livet, allt ifrån det sociala till att försöka ta del av omvärlden.

– Sen blir det ju inte lättare av att det finns diskriminering, okunskap och ovilja att förändra i vårt samhälle, säger Torbjörn till Nyheter24. 

Här är Inlägget:

Bidkälla: Faksimil/Facebook

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.