1 av 3
- Foto: JESSICA GOW / TT
2 av 3
- Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX / TT
3 av 3
- Foto: JESSICA GOW / JESSICA GOW / TT

5 yrken du ska satsa på om du vill ha jobb

Snart dags att söka till universitet och högskola. Här är listan på yrken som kommer att efterfrågas.


Den 15 april är sista ansökningsdag till universitet och högskolor. På sin hemsida listar Arbetsförmedlingen vilka yrken som det finns störst chans att få jobb inom, i framtiden. Här är jobben du ska utbilda dig till om du vill säkra din framtid.

1. Lärare

Gymnasielärare i yrkesämnen, förskollärare och lärare i grundskolans senare år är riktiga framtidsjobb!

Redan i dagsläget är det stor brist på förskollärare och de bedöms ha låg konkurrens även om fem till tio år. Utbildningen är 3,5 år lång.

Även lärare för grundskolans senare år kommer att efterfrågas i och med att stora barngrupper blir äldre. Som lärare på högstadiet har du två eller tre ämnen som du specialiserar dig på och utbildningen är 4,5 år.

Många gymnasielärare i yrkesämnen börjar närma sig pensionsålder och kommer att ge plats för nyanställningar. Utbildningen är fem år och det krävs att du vet vad du håller på med. Du ska ha god kunskap om det yrkesämnet du vill undervisa i.


Bildkälla: TT

2. Vården

Vill du jobba finns det många yrken inom vården som kommer att behöva personal i framtiden. Barnmorskor, distriktsköterskor, geriatriksjuksköterska och sjuksköterska inom psykiatrisk vård tror Arbetsförmedlingen kommer att efterfrågas.

För att bli sjuksköterska inom psykiatrisk vård måste du först skaffa dig legitimering som sjuksköterska, en utbildning som tar tre år. För att arbeta inom psykiatrisk vård får du läsa ytterligare ett år på specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning på psykiatrisk vård.

En geriatriksjuksköterska arbetar med att vårda äldre. Yrket kräver den treåriga utbildningen till legitimerad sjuksköterska och i vissa fall även en specialistutbildning.

Även distriksjuksköterska kräver grundutbildning till legitimerad sjuksköterska och du behöver läsa till en specialistutbildning.

För att bli barnmorska krävs sjuksköterskeutbildning och en 1,5 årig barnmorskeutbildning. Innan du får börja på barnmorskeutbildningen ska du ha arbetat ett år som sjuksköterska.


Bildkälla: TT

3. Civilingenjörer, bygg och anläggning

Inom yrket är det störst chans att få jobb för civilingenjörer som redan har erfarenhet. Det ser ljust ut även för den nyutexaminerade men du kan behöva ta ett jobb med lite lägre kvalifikationer än du utbildat dig till för att få arbetslivserfarenhet.


Bildkälla: TT

4. Biomedicinska analytiker

En biomedicinsk analytiker tar prover på patienter eller jobbar inom forskning- och analysföretag. Grundutbildningen är tre år lång och det går att läsa vidare på forskarnivå. Många inom yrkesgruppen kommer att gå i pension och det finns goda förutsättningar att få jobb.


Bildkälla: TT

5. Tandsköterskor

Du kan utbilda till tandsköterska på yrkeshögskola och utbildningen är 1,5 år. Störst chans till jobb finns i mellersta och norra Sverige. Under kommande fem till tio år stiger behovet av tandsköterskor och möjligheten att få jobb blir ännu större än den är redan idag.


Bildkälla: TT

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska du söka till högkola och universitet?
Tack för din röst!