7 bevis på att vi måste göra mer för barnen

- 13/05/2015, 19:33 -
1 av 7

JONAS EKSTR֖MER / TT Bild

2 av 7

JANERIK HENRIKSSON / TT Bild

3 av 7

TT NYHETSBYRÅN

4 av 7

JONAS EKSTR֖MER / TT Bild

5 av 7

JANERIK HENRIKSSON / TT Bild

6 av 7

TT NYHETSBYRÅN

7 av 7

JESSICA GOW / TT

Den 13 maj är Barnens dag. Dagen har funnits sedan 1905, och sedan dess mycket har blivit bättre för barn i Sverige – men det finns en del kvar att göra.

1. För att de misshandlas

Över 19 000 fall av misshandel mot barn anmäldes i Sverige förra året – och förmodligen är mörkertalet stort. Sverige var första landet i världen att införa en lag mot barnaga, ändå var det inte förrän 1979.

Bildkälla: JANERIK HENRIKSSON / TT Bild

2. För att de mår psykiskt dåligt

För att en femtedel av alla barn mellan 10-18 år har huvudvärk, ont i magen eller svårt att somna minst en gång i veckan.

Bildkälla: JONAS EKSTR֖MER / TT Bild

3. För att de har föräldrar i fängelse

Ungefär 8 000 barn har minst en förälder som sitter i fängelse. För många barn är det jobbigt att prata om – och många känner att det på något sätt är deras fel att föräldern begått brott. Risken att barnen själva hamnar i fängelse när de blir vuxna ökar också om en förälder suttit fängslad.

Bildkälla: JONAS EKSTR֖MER / TT Bild

4. För att flyktingbarn kommer ensamma

Förra året kom över 7 000 flyktingbarn helt ensamma till Sverige. De har ofta varit med om som fruktansvärda saker, som satt djupa spår. Att komma till ett land där man inte känner någon eller kan språket gör inte saken bättre. Hos asylsökande är depression, ångest, posttraumatisk stress och sömnsvårigheter vanligare än hos övriga befolkningen – det gäller även barnen.

>Bildkälla: JESSICA GOW / TT

5. För att de lever i fattigdom

Även i Sverige kan barn vara fattiga. I dag lever ungefär 230 000 barn i ekonomisk utsatthet. "Vi har ingenstans att gå om det är kallt ute eller om man inte känner för att vara hemma, allt kostar pengar att göra", säger en flicka i årskurs åtta som lever i fattigdom, i en Rädda Barnen-undersökning.

Bildkälla: JANERIK HENRIKSSON / TT Bild

6. För att de mobbas

Över 60 000 barn och ungdomar mobbas – både i och utanför skolan. En tredjedel av skoleleverna upplever att lärare inte lyssnar och agerar när de berättar om kränkningar.

Bildkälla: TT NYHETSBYRÅN

7. För att de lever med missbruk

Ungefär var femte barn lever i en familj där minst en förälder är beroende av alkohol eller narkotika. För många av dessa barn är brutna löften, instabilitet och brist på kärlek en del av vardagen.

Bildkälla: TT NYHETSBYRÅN