Kritiserade Sverige – då översköljdes hon av hat och hot

- 06/06/2015, 20:43 -

Privat bild

Det finns mycket som inte får sägas i Sverige tydligen.

Förra året väckte aktivisten Foujan Rouzbeh stor uppståndelse då hon gick till angrepp mot nationalstaten. Det ledde till att hon blev hotad till livet av flera personer, och fick sätta in säkerhetsåtgärder för att skydda sig.

I dag skrev hon en krönika i Metro där hon mer förklarande och sakligt la fram sina argument för varför det är problematiskt med nationalstater. Och återigen har haten och hoten vällt in över henne.

– Min poäng är inte att hoppa på någon, utan jag har en grundideologi där jag anser att nationalstaten är kopplad till många problem i världen idag. Jag hade förstått om folk ville diskutera ideologin och politiken, men istället hotar och hatar de. Det blir som en självuppfyllande profetia när folk genom hot ska försvara nationalstaten, säger Foujan till Nyheter24.


Bildkälla: Privat bild.

Efter alla hot förra året samlade Foujan och några till in mängder med bevis mot de som hotat henne, totalt lyckades de spåra 200 av de personer som legat bakom. Trots allt material lade polisen ner utredningen utan att ha lagfört en enda person.

Foujan tror att polisens slappa inställning till hoten gör det värre, att det leder till att fler vågar sprida sitt hat eftersom de inte riskerar att straffas. För henne blir polisens agerande ännu ett bevis på felet med nationalstaten, att den inte är skapad för alla.

– Jag kritiserar staten, inte svenskarna. Jag vill inte underminera människors känsla av svenskhet, det är själva systemet jag kritiserar, säger hon.

Efter sin krönika i dag har Foujans adress hängts ut, och personer har hotat med att hon ska brännas, skjutas och stenas, bara för att hon är modig nog att föra en politisk diskussion. Och också i år ska hon anmäla hoten till polisen, men inte för att hon tror att anmälan kommer leda till något. Snarare säger hon att syftet är att låta systemet bevisa sig självt, att få ännu ett bevis på att hon faktiskt har rätt i sin kritik mot nationalstaten.