Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Polisen orkade inte köra hem våldtagna Emma – "Var för långt"

Emma Blomdahl och Julia Östfeldt som driver föreningen Tillsammans.
1 av 3

Emma Blomdahl och Julia Östfeldt som driver föreningen Tillsammans.

Niklas Cederblom

De har olika erfarenheter av polisen.
2 av 3

De har olika erfarenheter av polisen.

Niklas Cederblom

Emma och Julia befinner sig på Almedalsveckan för att tala om sina upplevelser.
3 av 3

Emma och Julia befinner sig på Almedalsveckan för att tala om sina upplevelser.

Malin Wigen

Nyheter | 30/06/2015 21:09

Emma Blomdahl berättar om polisens dåliga hantering när hon anmälde en våldtäkt.

Föreningen Tillsammans, en plattform för människor som har utsatts för sexuellt våld, är på plats i Visby. Emma Blomdahl och Julia Östfeldt som driver föreningen har båda fallit offer för våldtäktsmän och de är här för att dela med sig av sina erfarenheter. På måndagen uttalade den före detta rektorn för polishögskolan, Christer Nyberg om polisens hantering av Emmas anmälan.

– Han bad mig om ursäkt å sin yrkeskårs vägnar, säger Emma Blomdahl till Nyheter24.

Emma berättade under sin föreläsning att polisen bland annat bett henne att visa på sin vän hur våldtäkten gick till, och när de skulle skjutsa hem henne släppte de av henne på vägen "för att det var för långt att köra". Och hela utredningen las ned. När Julia anmälde fick hon ett helt annat bemötande.

– Hon fångade upp mig och stöttade mig väldigt bra, säger Julia till Nyheter24.

Emma brukar ibland säga att hon hade otur med polisen helt enkelt men har på senare tid insett att det snarare handlar om ett fel i systemet. Det är flera som har haft liknande upplevelser. Men hon är inte bitter och dömer ingen, dock kan hon känna sig arg när hon tänker på polisens hantering.

Bildkälla: Malin Wigen

Både Emma och Julia menar att polisen måste få utbildning i hur man hanterar våldtäktsoffer och hur viktigt det är att den första kontakten med polisen blir bra.

– Den första kontakten är avgörande för om man vill fortsätta driva sin anmälan och berätta eller om man tänker: Nej jag skiter i det här".