Utredare: Bil ibland bättre än tåg

Effektiviseringar inom varje transportslag, föreslås. (TT)


Det är inte alltid självklart att det är bättre för klimatet att låta tågen sköta transporter i stället för bilarna, visar en utredningen som på regeringens uppdrag undersökt om det går att sänka koldioxidutsläppen genom att byta transportsätt.

"I debatten har ju de flesta utgått från att det är bra för klimatet att människor och varor fraktas på järnväg i stället för landsväg. Det har också klimatutredningen slagit fast men det är något som saknar vetenskaplig grund", skriver Dagens Industri. Därför fick Statens myndighet för kommunikationsanalys (Sika) kommunikationsminister Åsa Torstenssons uppdrag att utreda hur det i själva verket är.

Sika säger att visst kan koldioxidutsläppen minska med 20 procent genom transportbyte, men investeringarna för att åstadkomma detta är mycket dyra. Den stora möjligheten ligger i stället i att effektivisera inom varje transportslag.

Utredarna säger att det är samhällsekonomiskt lönsammare att använda styrmedel, som koldioxid- och trängselskatter, för att åstadkomma en överflyttning än att minska utsläppen genom att bygga järnväg. Och särskilt höghastighetståg är dyrt. Att spara ett ton koldioxid kostar 50 000 kronor med höghastighetståg jämfört med 2 200-5 000 för investeringar i järnvägar eller 300-1 000 kronor genom att höja koldioxidskatten med 70 öre.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rysk guvernör: Drönare dödade två

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

2 timmar sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

3 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.