Nya tider för alla tåg

I morgon är stora tidtabellbytardagen. (TT)


Söndagen är stora tidtabellbytardagen. Tågresenärer i hela Europa påverkas och allt beror på målet att få flera miljövänliga godstransporter på järnvägarna.

– I princip ändras varenda avgång i Sverige, säger Tommy Jonsson på Banverket som var med och förhandlade innan EU-länderna 2002 bestämde att skiftet ska ske den andra söndagen i december.

Hans råd till resenärerna är att vara observanta om deras "vanliga tåg" avgår något tidigare.

Den enda trafiken i Sverige som inte påverkas i någon större utsträckning är pendeltågstrafiken kring storstäderna. Men även där blir det en del förändringar, ofta bara med några minuter.

Bakgrunden till omläggningen är EU:s mål om att fler godstransporter ska ske på järnväg, som är miljövänligare än lastbilstransporter. När olika länder hade olika dagar för omläggning av tidtabeller var det enligt Jonsson i princip omöjligt att få in nya godståg i tidtabellerna.

Enligt Jonsson har järnvägsföretagen lärt sig att genomföra tidtabellsskiftena, som han beskriver som ett gigantiskt pussel, på ett bra sätt.

– Men det handlar alltid om att ha fordon och personal på rätt plats och alla ska vara informerade om allt. Och någonstans brukar det alltid klicka. Men de senaste åren har de kvalitetssäkrat skiftena ordentligt så jag har väl vissa förhoppningar om att vi klarar det, säger han.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

Misstänkt grovt brott i Södertälje

1 timme sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

3 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

igår 22:16
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

igår 22:08
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

igår 22:05
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.