Söndag 18 Apr
Stockholm

Nu är farligaste trafiktiden på året – det här måste du tänka på

Nu på sommaren sker flest traikolyckor på hela året.
1 av 5
Nu på sommaren sker flest traikolyckor på hela året. Foto: tt bild
Enligt Trafikverkets expert handlar det om att det är mer folk ute.
2 av 5
Enligt Trafikverkets expert handlar det om att det är mer folk ute. Foto: tt bild
Men det blir genast bättre om man lättar på gasen.
3 av 5
Men det blir genast bättre om man lättar på gasen. Foto: tt bild
De
4 av 5
De. Foto: tt bild
5 av 5

Experten ger sina viktigaste tips.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Sommarmånaderna, inte minst augusti, är den tid på året då det inträffar flest trafikolyckor i Sverige. Förra året inträffade ungefär åtta bilolyckor om dagen under augusti månad, 258 personer skadades, och 25 människor dog.

Men enligt Lars Ekman, trafiksäkerhetsexpert på Trafikverket, så är det inte så konstigt att just sommarmånaderna är den värsta tiden på året.

– Framför allt är det mer folk ute på vägarna. Det finns också en typ av trafik som vi bara ser på sommaren, som motorcyklar till exempel, säger Lars Ekman till Nyheter24.

Bild:TT

På sommaren är det många som är lediga och mer avslappnade, det fina vädret kan öka körglädjen och göra att det går lite extra fort. Och är det bra väglag så kör folk mer vårdslöst än om det är halt ute.

– Man trycker gärna på gasen lite extra. Folk är rädda för snö, men de månaderna där vi har noll dödsfall i trafiken är nästan alltid månader med snö. Folk är mer försiktiga då. säger Lars Ekman.

Men vad ska man tänka på om man ska ge sig ut i trafiken? Ja, enligt Trafikverkets expert så är det egentligen inte så komplicerat.

– Det är viktigt att tänka på att man kör på de säkraste vägarna, som motorvägar. Konsekvenserna blir inte så svåra då även om det skulle hända något. Men framför allt; ta det lugnt, kolla hastighetsgränserna och ta tid på dig, säger Lars Ekman.

Tar du det lugnt i trafiken?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela