Tisdag 3 Aug
Stockholm

Adam Tensta talar ut om varför han lämnade studion

Adam Tensta lämnade Nyhetsmorgon i direktsändning.
1 av 3
Adam Tensta lämnade Nyhetsmorgon i direktsändning. Foto: Faksimil/TV4
Adam Tensta.
2 av 3
Adam Tensta. Foto: Henrik Montgomery/TT
Nu har han fått ta emot många hot.
3 av 3
Nu har han fått ta emot många hot. Foto: tt bild

Sedan han lämnade TV4-studion i protest mot rasism har han fått över 200 dödshot. Nu talar Adam Tensta ut.

Kommentera (6)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

När Adam Tensta bestämde sig för att resa sig upp och lämna TV4:s morgonsoffa skapade det stor debatt i Sverige. Nu skriver Tensta för första gången om hoten, hatet och rasismen i en text i Nöjesguiden, där han skriver att han fått över 200 dödshot.

"Jag lämnade studion för att det är viktigt att tydliggöra våra upplevelser om den strukturella rasism som finns i Sverige. Det är viktigt, för många av er ser den inte, eftersom ni inte har upplevt den. Det är viktigt, för den drabbar så många av oss", skriver Tensta i Nöjesguiden.

Han berättar också om hur rasismen följt honom hela hans liv, och han berättar om hur han som 12-åring tvingades av knarkspanare att klä av sig naken på Arlanda och se på när folk gick förbi. Han riktar också skarp kritik mot vita ledarskribenter som ifrågasatt honom och kallat hans agerande för PR-kupp.

Tensta skriver att det är "personer som besitter den mest privilegierade hudfärgen någonsin. Personer som sitter i maktpositioner, tar beslut och bildar opinion. Samma personer vars barn inte riskerar att bli utpekade som tolvåriga knarkkurirer på Arlanda".

Tensta avslutar sin text, som går att läsa i sin helhet HÄR, med att skriva att dessa skribenter hindrar rasismen från att stoppas.

"För det är just det som hindrar marginaliserade personer, de med faktiska upplevelser av rasism, att få komma till tals, bli tagna på allvar och få hjälp", skriver Adam Tensta i Nöjesguiden.

Kommentera (6)
Kopiera länk
Dela