Många tusen kan ha rest.
1 av 4
Många tusen kan ha rest. - Foto: TT
Under 2014 dödade Islamiska staten 6073 personer genom terrorattentat.
2 av 4
Under 2014 dödade Islamiska staten 6073 personer genom terrorattentat. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Säpo.
3 av 4
Säpo. - Foto: TT
Cirka 300 har rest från Svergie.
4 av 4
Cirka 300 har rest från Svergie. - Foto: TT

Så många europeér kan ha värvats till IS

Osäkerheten kring hur många personer från Europeiska länder som strider för IS är stor. Och Europol har endast fått in information från fem av EU:s 28 medlemsländer.


Enligt Säpo har cirka 300 svenskar rest för att strida för IS. Europol, som är EU:s brottsbekämpande myndighet, har omkring 10 000 namn i sin databas på européer som helt säkert eller misstänks ha kopplingar till IS.

Det uppger Europol-chefen Rob Wainwright enligt Göteborgs-posten.

Minst 2 000 personer med ursprung i Europa har åkt för att strida för IS i Syrien eller Irak. Men antalet är osäkert och kan ha växt till så mycket som 5 000, menar Wainwright.

Dessutom kommer informationen om dessa personer som finns i databasen från endast fem av alla 28 länder som är med i EU. Vera Jourova, EU:s justitiekommissionär, har tidigare sagt att över 6 000 européer kan strida för olika terrorgrupper i Syrien och Irak.


Bildkälla: TT

Hur många personer som säkerhetstjänsterna behöver hålla koll på är alltså ganska osäkert.

I Sverige är Göteborg den stad som IS har rekryterat mest från. Drygt 120 av de totalt 300 personerna som rest från Sverige kommer från Göteborgsområdet.

Efter dåden i Paris är Europas säkerhets- och underättelsetjänster på helspänn. Säpo fick under torsdagen, då den misstänkte terroristen Mutar Muthanna Majid greps vid ett asylboende i Boliden, motta hyllningar för sitt arbete.

Samtidigt har polisen ytterligare ett hundratal återvändare att hålla koll på och analysera.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!