- Foto: TT

Misstänkte terroristens mamma: Han flydde från IS

Sveriges mest eftersökta man, den terrormisstänkte 22-åringen hjälpte inte IS, utan flydde ifrån dem uppger hans vänner och mamma.


Under torsdagen tillfångatog poliser 22-åringen i Boliden utanför Skellefteå. Han fångades i en lägenhet som hyrs ut av Migrationsverket och den 22-årige misstänkte terroristen hade funnits i Sverige under en längre period. Nu kommer uppgifter från vänner och familj att han inte alls krigade åt IS, utan flydde från dem.

– Han hatar IS och flydde hit på grund av dem. Det har han sagt, säger vännen som greps samtidigt, enligt Expressen.

Flera vänner och grannar berättar hur han gav ett intryck som inte de förknippar med en terrorist. Han gillar att festa, brukar dricka alkohol och går aldrig eller sällan till moskén under den tid han bott i Boliden, berättar vännerna. Någonting som också var skäligt misstänkt enligt hans påstådda Facebooksida

– Han kom med en släkting. Släktingen ville till Finland för att han hade hört att det var lättare att få asyl som irakier där. Moder ville stanna i Sverige, säger hans mamma till Expressen.

I Boliden placerades 22-åringen den 19 september i Boliden tillsammans med en annan asylsökande. Samtliga har varit i förhör med Polisen. Hans mamma hävdar att han är oskyldig till terrorbrott och att det här har skadat hans familj som är kvar i och omkring Irak.

Under fredagseftermiddagen fördes sonen till Stockholm för Säpo-förhör under lördag morgon. Mamman är övertygad om att han kommer att frias från anklagelserna, men oroar sig för hur det ska påverka sonens möjligheter att få stanna i Sverige.

UPPDATERAD SÖNDAG 22 NOVEMBER:

"I och med att den tidigare anhållne 22-åringen släppts fri och inte längre är misstänkt för förberedelse av terrorbrott har Nyheter24 valt att avpublicera hans namn och bild från samtliga artiklar. De nya uppgifterna gör det inte längre motiverat att ha det publicerat på sajten."

Henrik Eriksson, chefredaktör och ansvarig utgivare Nyheter24.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Man anhållen för våldtäkt utomhus i centrala Åre

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.