Tisdag 16 Aug
Stockholm

Video: Så minns vi nyhetsåret 2015

1 av 5
2 av 5
3 av 5
4 av 5
5 av 5

Terrordåd i Paris, vansinnesdådet i Trollhättan, IS och rasismen. De här klippen tittade ni på mest under 2015.

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

1. Fredagen den 13 november förändrades Europa. Terrorister som tillhörde IS slog till mitt i centrala Paris. Med bomber och vapen dödar terroristerna 130 personer och skadar 300. 89 av offren dödades när de var på konsert på Bataclan.

Dådet kom att förändra hur vi ser på terrororganisationen IS, plötsligt var hotet mot oss här hemma väldigt påtagligt. Vi var nog många som tänkte samma sak, kan det hända i Paris kan det hända här. Säpo höjer Sveriges terrorberedskap från en trea till en fyra och en av de största polisinsatserna landet har sett inleddes. En person greps under dramatiska former. Senare lär vi oss att 22-åringen inte alls är terrorist, han släpps efter några dygn och Säpo misstänker honom inte för någonting. Han åker tillbaka till Boliden och ställer till med en fest för att visa att alla är vänner.

Den här spiralen av hot inleddes med dådet i Paris. Klippet nedan är från en övervakningskamera som visar en av terroristerna som kallblodigt skjuter mot några cafégäster.


2. Den 22 oktober går 21-årige Anton Lundin Pettersson in på skolan Kronan i Trollhättan. Han har mask för ansiktet och ett svärd i handen. Anton attackerar elever och lärare, när han till slut skjuts av polis har han mördat tre personer. Sorgen efter Lavin Eskandar, Ahmed Hassan och Nazir Amso är oändligt stor. Sverige är lamslaget, det vi aldrig trodde skulle kunna hända har precis hänt, en attack mot en skola. Anton avlider senare av sina skador, ett avskedsbrev från Anton avslöjas att dådet i Trollhättan var ett hatbrott med rasistiska motiv.

Här är ett av de första klippen från Trollhättan, det har bara gått en timme sedan attacken och när den här filmen spelas in vet ingen riktigt vad som hänt. Ett tidsdokument.

3. Utanför de här stora dramatiska nyhetshändelserna var rasism något som svenskarna diskuterade. Speciellt pratade vi om vardagsrasismen. Ett klipp som visar er kvinna som inte vill att en man ska parkera bilen på hennes gata får stor spridning under 2015. Lyssna noga på det hemska kvinnan säger.


4. Sverigedemokraterna lanserade en ny kampanj under 2015, de skulle dela ut flygblad "till alla svenskar" och skulle därför inte vara i riksdagen så mycket. Nyheter24 ställde den enda vettiga frågan men fick ett hånskratt till svar av partiledare Jimmie Åkesson.


5. Miljön diskuterades också mycket och Nyheter24 tog fram en unik film hur Sverige skulle drabbas om vattennivån höjdes till följd av miljöförstöringen. Det är många städer runt om i landet som då skulle ligga under vatten.


6. Snapchat slog igenom på bred front, alla skulle snappa. Hela tiden. Här lyckas till och med en tragisk flygolycka fångas på ett av klippen.


7. En annan märklig nyhet som slog igenom var den om det verkligen var en sjöjungfru de hittat i Polen. (vi kan avslöja att det såklart INTE var en sjöjungfru där på stranden, det hela var ett stunt för att göra reklam för en kulturfestival)


8. 2015 var året alla pratade om terrororganisationen IS, speciellt efter terrordådet i Paris. Nästan varje dag som följde efter dådet släppte IS en ny video, i vissa hotade de med nya dåd, i andra visade de upp sin träning där de sparkade varandra på pungen.


9. Även svenskar anslöt sig till IS, en film där några personer pratade svenska fick stor spridning. Nyheter24 kunde senare berätta sanningen om klippet.


10. Vi såg även klipp från de syriska rebellerna som kämpar mot IS. Det ser ut som ännu ett i raden av de vedervärdiga avrättningsklipp, en massa personer på knä framför soldater med pistoler. Då händer plötsligt det väldigt oväntade.


11. Trots all hemskhet i världen under 2015 så hände det också en del roliga grejer. Som den här nyhetsuppläsaren som tog av sig bh:n.


Nu blickar vi framåt mot 2016 och hoppas det blir lite mindre dramatiskt än 2015.

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.