Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
829
reaktioner idag

Singel och sugen på att skaffa barn? Inget problem längre

Om du går i barntankar och är singel så är det inga problem längre. Riksdagen röstade ja till assisterad befruktning för singelkvinnor.

Riksdagen röstade igenom att singelkvinnor får insemineras.

Det är fortfarande läkarna som bestämmer om det är bästa metoden.

Resultatet var överhängande överlägset i riksdagen.

I omröstningen var det 218 som röstade för, 40 som röstade emot och 13 ledamöter som avstod. Bara Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna var emot. De anser att samhället inte ska medverka till att skapa familjer med bara en förälder.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra har länge varit personligt engagerad i frågan.

– Det är ett viktigt steg mot en modernare familjepolitik. Man gör det möjligt för alla barn att växa upp i trygga familjer och ser till att lagen fungerar för så många familjer som möjligt och anpassas till hur vårt samhälle faktiskt ser ut, säger hon till TT.

Lagen ändras den 1 april. Då får ensamstående kvinnor samma möjlighet som hittills getts gifta par, registrerade partners och sambor. Det är fortfarande en läkare, vilket gäller för kvinnor i parförhållanden, som avgör om assisterad befruktning är ett alternativ. Sociala förhållanden ska bedömas och en medicinsk och psykologisk genomgång göras före beslut, rapporterar TT via Metro.

Även RFSL mottog lagändringen med öppna armar.

"Det här är en rättvisereform som ger alla som vill bära egna barn men är i behov av sjukvårdens hjälp med detta samma rätt till behandling för att bli gravida. RFSL gläds idag med alla som nu ges en enklare väg till att kunna förverkliga ett önskat föräldraskap" skriver RFSL:s förbundsordförande Ulrika Westerlund i ett pressmeddelande.

Är det en bra ändring?

Mer:

"Er kärnfamilj håller inte, Ebba Busch Thor"