På Svartedalens äldrecentrum på Hisingen i Göteborg har de i över ett års tid provat att ha 6-timmars arbetsdag.
1 av 4
På Svartedalens äldrecentrum på Hisingen i Göteborg har de i över ett års tid provat att ha 6-timmars arbetsdag. - Foto: Montage/TT
Personalens sjukfrånvaro har sänkts med 2,4 procentenheter.
2 av 4
Personalens sjukfrånvaro har sänkts med 2,4 procentenheter. - Foto: TT
I dag ska projektet utvärderas. Alliansen med stöd av Sverigedemokraterna har röstat för att avsluta projektet.
3 av 4
I dag ska projektet utvärderas. Alliansen med stöd av Sverigedemokraterna har röstat för att avsluta projektet. - Foto: TT
– Nu har vi kommit så här långt i projektet och redan lagt ut så mycket pengar att det enda rimliga är att vi fortsätter så att vi kan få ut något av det. Vi har en hög och ökande sjukfrånvaro och måste hitta ett sätt att angripa frågan. Vägvalet har aviserat att partiet vill att projektet ska förutsätta så vi får se hur det går, säger Karin till GP som vill ha kvar projektet.
4 av 4
– Nu har vi kommit så här långt i projektet och redan lagt ut så mycket pengar att det enda rimliga är att vi fortsätter så att vi kan få ut något av det. Vi har en hög och ökande sjukfrånvaro och måste hitta ett sätt att angripa frågan. Vägvalet har aviserat att partiet vill att projektet ska förutsätta så vi får se hur det går, säger Karin till GP som vill ha kvar projektet. - Foto: TT

De införde 6 timmars arbetsdag för ett år sedan – så har det gått

Sedan februari i fjol har de anställda Svartedalens äldrecentrum på Hisingen i Göteborg haft 6-timmars arbetsdagar. Projektet förväntas pågå under hela 2016, men kan läggas ner redan nu, skriver Göteborgs-Posten.


Vid en sammanträde röstades en motion igenom om att avsluta projektet nu, där allianspartierna med stöd av Sverigedemokraterna blev vinnare.

I dag presenteras en utvärdering av projektet för ledamöterna i kommunstyrelsens arbetsutskott, och i morgon är det upp till kommunfullmäktige.


– Det känns som att ta en godispåse från Svartedalens personal men vi kommer aldrig att ha råd att fortsätta med sex timmars arbetsdag. Vi måste hitta andra sätt att få en bättre arbetsmiljö och lägre sjukfrånvaro, säger kommunalrådet Maria Rydén (M) till Göteborgs-Posten.

Karin Pleijel, kommunalråd från Miljöpartiet, är en av de som i stället stöttar projektet.

– Nu har vi kommit så här långt i projektet och redan lagt ut så mycket pengar att det enda rimliga är att vi fortsätter så att vi kan få ut något av det. Vi har en hög och ökande sjukfrånvaro och måste hitta ett sätt att angripa frågan. Vägvalet har aviserat att partiet vill att projektet ska förutsätta så vi får se hur det går, säger hon till GP.

Sjukfrånvaron på Svartedalens äldrecentrum har sedan projektets start sjunkit, medan den ökar på kommunala äldreboenden i Göteborg som har kvar åtta timmars arbetsdag. På Solängens äldreboende har sjuktalet ökat med 2,4 procentenheter till 8,4 procent på ett år, skriver GP.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vill du ha 6-timmars arbetsdag?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kina skickar pandor till San Francisco

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Ett urval av polisens arbete i trafiken under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.

Huawei får ta del av hemlig information

1 timme sedan
Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

1 timme sedan
En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

1 timme sedan
En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.