Onsdag 6 Jul
Stockholm

Så fuskar svenskar på högskoleprovet – för hundratusentals kronor

Ligorna som säljer fusket tjänar stora pengar.
Ligorna som säljer fusket tjänar stora pengar. Foto: COPYRIGHT TT NYHETSBYRÅN / HENRIK MONTGOMERY / TT

Många av de som fuskat går i dag på några av landets mest prestigefyllda utbildningar.

Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Flera personer i Sverige har fuskat till dig toppresultat på högskoleprovet, skriver SVT Nyheter. Många av personerna studerar i dag på några av de mest prestigefyllda utbildningarna i landet.

Samtidigt tjänar ligor stora pengar på att sälja fusket. SVT har hittat 87 personer som köpt till sig ett resultat i toppskiktet – en del för så mycket som 100 000 kronor.

Så här går fusket till:

- Personen i fråga hittar fuskligan, ofta på nätet

- Man betalar i förskott. Ofta används någon form av dold dosa som kopplas till mobilen, med små öronsnäckor som går att ha i öronen utan att de syns.

- På provdagen har fusksäljarna folk som fotograferar provet. Bilderna skickas till en sambandscentral där folk sitter och svarar på frågorna. De som betalat för svaren får dem direkt in i öronsnäckan. Detta gör att provvakterna inte har en chans att avslöja fusket.


Enligt utbildnings- och högskolerådet har den tekniska utvecklingen helt enkelt gått för snabbt för att man ska kunna hinna med.

– Den tekniska utvecklingen har gått fram så pass fort att vi inte har instrument och verktyg som behövs för att spåra de här händelserna, säger avdelningschef Tuula Kousmanen, som menar att de tar fusket på största allvar.

SVT:s granskning visar flera personer som inte klarade gymnasiet – men sedan lyckades få högsta resultat på högskoleprovet, tack vare fusk.

Nu har utbildnings- och högskolerådet lämnat en skrivning till regeringen med ett önskemål om att få kroppsvisitera alla högskoleprovsdeltagare, skriver SVT.

Har du gjort högskoleprovet?
Tack för din röst!
Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.