Ligorna som säljer fusket tjänar stora pengar.
Ligorna som säljer fusket tjänar stora pengar. - Foto: COPYRIGHT TT NYHETSBYRÅN / HENRIK MONTGOMERY / TT

Så fuskar svenskar på högskoleprovet – för hundratusentals kronor

Många av de som fuskat går i dag på några av landets mest prestigefyllda utbildningar.


Flera personer i Sverige har fuskat till dig toppresultat på högskoleprovet, skriver SVT Nyheter. Många av personerna studerar i dag på några av de mest prestigefyllda utbildningarna i landet.

Samtidigt tjänar ligor stora pengar på att sälja fusket. SVT har hittat 87 personer som köpt till sig ett resultat i toppskiktet – en del för så mycket som 100 000 kronor.

Så här går fusket till:

- Personen i fråga hittar fuskligan, ofta på nätet

- Man betalar i förskott. Ofta används någon form av dold dosa som kopplas till mobilen, med små öronsnäckor som går att ha i öronen utan att de syns.

- På provdagen har fusksäljarna folk som fotograferar provet. Bilderna skickas till en sambandscentral där folk sitter och svarar på frågorna. De som betalat för svaren får dem direkt in i öronsnäckan. Detta gör att provvakterna inte har en chans att avslöja fusket.


Enligt utbildnings- och högskolerådet har den tekniska utvecklingen helt enkelt gått för snabbt för att man ska kunna hinna med.

– Den tekniska utvecklingen har gått fram så pass fort att vi inte har instrument och verktyg som behövs för att spåra de här händelserna, säger avdelningschef Tuula Kousmanen, som menar att de tar fusket på största allvar.

SVT:s granskning visar flera personer som inte klarade gymnasiet – men sedan lyckades få högsta resultat på högskoleprovet, tack vare fusk.

Nu har utbildnings- och högskolerådet lämnat en skrivning till regeringen med ett önskemål om att få kroppsvisitera alla högskoleprovsdeltagare, skriver SVT.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du gjort högskoleprovet?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Stockholmsbörsen flyttar – här är nya adressen

Nato överens om luftvärn till Ukraina

Natoländerna har kommit överens om att ge fler luftvärnssystem till Ukraina. Det meddelar Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Umeå: Polisen rapporterar om stöld

"Polisen har hanterat två butiksstölder under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.

Italien lägger ned åtal mot hjälporganisationer

Efter en långdragen utredning lägger en italiensk domstol ned anklagelserna mot hjälporganisationerna Läkare utan gränser, Rädda Barnen och den tyska icke-statliga organisationen Jugend Rettet.

Polisen rapporterar om brand, Uddevalla

"Vi får in ett larm om en brand på Jarlsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Kritiker sågar förslag om gårdsförsäljning

I vår kommer regeringens lagförslag om gårdsförsäljning. Redan nu finns stark kritik mot att mikrobryggerier och destillerier kan komma att uteslutas. Socialminister Jakob Forssmed (KD) vill inte kommentera detaljer innan förlaget är klart, men säger att det behöver innehålla begränsningar.