Mohamed Temsamani anklagas för att vara islamist.
1 av 2
Mohamed Temsamani anklagas för att vara islamist. - Foto: Twitter/Faksimil SVT
Här gör han Rabia-tecknet.
– Symbolen växte fram från den här händelsen och blev populär internationellt efter att Turkiets president Erdogan gjorde Rabia-tecknet vid ett tal till sina anhängare. Efter det blev det en symbol för att stödja Mursi och Muslimska Brödraksapet, förklarar Sameh Egypson som är religionsexpert.
2 av 2
Här gör han Rabia-tecknet. – Symbolen växte fram från den här händelsen och blev populär internationellt efter att Turkiets president Erdogan gjorde Rabia-tecknet vid ett tal till sina anhängare. Efter det blev det en symbol för att stödja Mursi och Muslimska Brödraksapet, förklarar Sameh Egypson som är religionsexpert. - Foto: Twitter/Faksimil SVT

Ny MP-skandal: Politiker pekas ut som islamist

Politikern har tidigare arbetat för ett parti med kopplingar till Muslimska Brödraskapet. Han vägrar ta avstånd från sin bakgrund.


För några veckor sedan försvarade Mohamed Temsamani, aktiv i Miljöpartiet i Solna, den före detta bostadsministern Mehmet Kaplan (MP) i Agenda.

Nu framkommer det att han 2012 praktiserade för Frihets- och Rättvisepartiet i Egypten. Partiet har starka band till den religiösa och politiska organisationen Muslimska Brödraskapet.

Nu anklagar riksdagsledamoten Hanif Bali (M) miljöpartisten för att vara islamist.

– De är muslimska extremister. De har förnekat förintelsen, försökt sänka giftermålsåldern från 18 till 13 år i Egypten, uttalat stöd för kvinnlig omskärelse och gett uttryck för andra obehagliga åsikter, säger Hanif Bali till SVT.

Även Sameh Egypson, religionsforskare och Egyptenkännare vid Lunds Universitet reagerar.

– Det är ett islamistiskt parti. När de hade makten och skrev författningen ville de ha en teokratisk stat, där de högsta imamrådet skulle bestämma hur man tolkar sharia, säger han till SVT.

Har gjort Rabia-tecknet

Enligt Hanif Bali ska Mohamed Temsamani själv ha sökt upp partiet för sin praktik, och varit delaktig i det politiska arbetet. Temsamani är nu ersättare i kultur- och fritidsnämnden för Miljöpartiet i Solna och ordförande för Förenande islamiska föreningar i Sverige (Fifs). Han är även vice ordförande för Stockholmsmoskén.

Det finns bilder på Temsamani där han gör det så kallade Rabia-tecknet, det vill säga fyra fingrar i luften. Tecknet är en symbol från massakern på Rabia-torget i Egypten, där militären sköt ihjäl hundratals människor. Många av dem var Mohamed Mursi-anhängare. Experter menar att det är ett stöd för det Muslimska Brödraskapet.

– Symbolen växte fram från den här händelsen och blev populär internationellt efter att Turkiets president Erdogan Rabia-tecknet vid ett tal till sina anhängare. Efter det blev det en symbol för att stödja Mursi och Muslimska Brödraksapet, förklarar Egypson.

Miljöpartiet visste om Temsamanis bakgrund

En källa säger till SVT att partiet ska under en längre tid ha känt till Temsamanis bakgrund men inte velat ta tag i saken. Tydligen ska Temsamani fått med sig många väljare till partiet genom sitt föreningsengagemang, och därför har partiet inte velat ta tag i det.

– Efter att media kontaktat Miljöpartiet har man i Solna försökt att få Temsamani att ta avstånd från det han har gjort. Något som han ska ha vägrat att göra men partiet låter honom ändå vara kvar. Man ligger lågt och hoppas att det inte blir något mediedrev, säger källan till SVT.

Miljöpartiets offentliga uttalande efter kritiken

Varken Miljöpartiet i Solna eller Stockholm har velat kommentera uppgifterna.

Bernhard Huber, gruppledare i Solna, skrev i ett mejl:

“Jag har pratat med Mohamed om hans roll i muslimska föreningar tidigare och ska prata mer med honom utifrån det värdegrundsarbete som nu sker i partiet.”

Efter att kritiken uppmärksammades i dag, tisdag, har Miljöpartiet gjort ett offentligt uttalande.

"Miljöpartiet i Stockholmsregionen har tydliggjort at företrädare för Miljöpartiet inte bör använda det omstridda rabia-tecknet. Att ett tecken som gjordes med avsikt att visa sitt stöd för demokratirörelsen i Egypten nu har uppfattats som ett stöd för extremistiska rörelser är något som vi givetvis tar på allvar. Det är inte förenligt med våra grundläggande värderingar att direkt eller indirekt visa stöd för extremistiska organisationer", säger Elin Olsson, ordförande för Miljöpartiet vid Stockholmsregionen i ett uttalande.

Mohamed Temsamani ska själv inte ha kunnat nås.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.