Nu larmar djurrättsorganisationen PETA om att ogräset åkerfräken kan vara dödligt för husdjur.
1 av 3
Nu larmar djurrättsorganisationen PETA om att ogräset åkerfräken kan vara dödligt för husdjur. - Foto: Fotograferna holmberg / TT bildbyrån
Det finns väldigt många olika ogräs att hålla reda på i den svenska faunan.
2 av 3
Det finns väldigt många olika ogräs att hålla reda på i den svenska faunan. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Ta hand om dina fyrfota vänner i sommar.
3 av 3
Ta hand om dina fyrfota vänner i sommar. - Foto: FOTOGRAFERNA HOLMBERG

Det här vanliga ogräset kan vara dödligt för din hund

Det här dödliga ogräset kan borra sig in i ditt husdjurs tassar, nos, mun, öron eller könsdelar. Nu går PETA ut med en allvarlig varning.


Djurrättsorganisationen PETA har gått ut med en varning till djurägare om att se upp för ogräset foxtail, som på svenska kallas för rävsvans, rävrumpa eller åkerfräken.

Bildkälla

Ogräset förekommer i stor utsträckning över landet och har nu visat sig vara dödligt. Nu uppmanas djurägare att ha sina husdjur under uppsikt under promenader.

Det som gör ogräset dödligt är att delar av ogräset kan borra sig in i olika kroppsdelar på djuret. De utstickande delarna på gräset har en väldigt vass spets, för att de ska kunna borra sig ner i marken och spridas vidare.

Men gräset har tyvärr även samma effekt på de stackars djur som har drabbats.


Den genomborrande effekten är så allvarlig att sporerna från växten kan vandra upp mot hjärnan eller andra inre organ och orsaka oerhörd smärta, infektioner, perforerade lungor och till och med dödsfall.

De som verkligen är i riskzonen är långhåriga hundar där ogräset lätt fastnar i pälsen. Men även korthåriga hundar med uppstående öron kan drabbas, genom att sporerna kan tränga in genom hörselgångarna.

Det bästa sättet att skydda dina älskade fyrfota vänner på, är att se till att de håller sig borta från övervuxna områden med mycket ogräs.

Om du skulle hitta åkerfräken i ditt husdjurs päls så kan du försöka att ta bort det försiktigt med en pincett.

Skulle det vara så att en spor på något sätt sitter fastkilat ordentligt eller om du misstänker att det har trängt in helt i kroppen, så måste du kontakta en veterinär omedelbart.

Något annat som är viktigt att tänka på är riskerna för husdjur vars ägare är rökare, det kan du läsa om här. Glädjande nog är det däremot nyttigt för både dig och din djurkompis att sova tillsammans, enligt den här studien.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du husdjur?
Tack för din röst!