Svenska sommarens största plåga är här igen.
1 av 3
Svenska sommarens största plåga är här igen. - Foto: tt bild
Den här blodsugande lilla pesten till insekt ställer till med stora problem världen över.
2 av 3
Den här blodsugande lilla pesten till insekt ställer till med stora problem världen över. - Foto: tt bild
Svensk sommaridyll. Ej synliga men i allra högsta grad närvarande i bild: tusentals blodsugna myggor.
3 av 3
Svensk sommaridyll. Ej synliga men i allra högsta grad närvarande i bild: tusentals blodsugna myggor. - Foto: tt bild

3 knep för att hålla myggorna borta – som faktiskt funkar på riktigt

Är du en av alla som vräker i sig hejdlösa mängder vitlök eller en stor GT för att hålla myggen borta? Då måste du läsa det här.


Äntligen sommar, sol och semester! Men med sommaren kommer som bekant också en av de värsta plågoandarna för oss människor: myggorna.

Danska TV2 har tagit kontakt med insektsexperten Thomas Rape på Natural History Museum för att få tips kring hur vi kan skydda oss från myggbett och reda ut vilka knep som är rena myter.

Det finns tre huvudfaktorer som gör oss attraktiva för myggor.

Den första är värmen som vi utstrålar och det andra är kolmonoxiden som vi avger genom huden och munnen. De två sakerna är någorlunda lika för alla.

Men det är den sista avgörande faktorn som mest påverkar hur tilltalande vi är för myggor. Det rör sig faktiskt om något så svårt att påverka som våra personliga dofter.

– Det är just det faktum att vi har olika dofter som gör oss extra attraktiva för myggor. Vissa personer är helt enkelt bättre myggmagneter än andra, säger Thomas Rape.

Det finns de som tror att det hjälper att svepa en stor gin och tonic för att skydda sig mot mygg, men det är i själva verket bara en myt. Det samma gäller med vitlök och B-vitaminer, myggorna känner av din kroppslukt ändå.

En mer modern myggmyt som Thomas Rape slår hål på är de nya mobilapparna som påstås avge ett ljud som ska skrämma bort mygg. Det har enligt honom ingen effekt alls.

Så vad kan du göra för att minimera risken att förvandla den ljuva sommaren till en plågsam misär av klåda? Här följer 3 tips som förhoppningsvis kan underlätta eländet för dig:

1. Täck huden.

Bildkälla

Myggor älskar hud och kan sticka genom kläder. Men om kläderna sitter löst på kroppen så är det svårare för dem att nå huden. Om du däremot har åtsittande kläder så är det bara som ett extra lager hud att sticka igenom, vilket inte är något direkt problem för de blodsugna små asen.

2. Smörj in dig med myggmedel.

Bildkälla

De mest utsatta delarna av kroppen kan du smörja in med myggmedel. Det gäller främst händer, nacke, panna och anklar. Men var noga med att inte få medlet i ögonen eller munnen. Inte alla myggmedel är lika bra och de flesta innehåller kemikalier. Om det inte känns helt rätt så kan du göra ett försök med citroneukalyptusolja, vilket också ska ha bra effekt.

3. Var medveten om var du sitter.

Bildkälla

Myggor är lättviktare som är ganska kassa på att flyga i hård vind. Med andra ord trivs de bra där det är vindstilla, så håll dig gärna i en bra bris för att undvika den värsta perforeringen.

Om du tycker att myggor är den största sommarplågan, så har du inte hört den här låten än. Och här kan du lära dig hur du bygger en superenkel myggfälla.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du poppis hos myggorna?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Polisen rapporterar om fylleri / lob, Åre

1 timme sedan
"Centrala Åre, ung man omhändertagen av polis", skriver polisen på sin hemsida.

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

1 timme sedan
Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

1 timme sedan
Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.