Svensk försvarsmakt kan öka sin insats mot IS i Irak.
1 av 3
Svensk försvarsmakt kan öka sin insats mot IS i Irak. - Foto: Montage/TT
"Jag ser det så att det är väldigt rimlut att vi utökar vår verksamhet och att vi också bidrar ytterligare. Det är många andra länder som har gjort det och vi bör också göra det" sa försvarsminister Peter Hultqvist.
2 av 3
"Jag ser det så att det är väldigt rimlut att vi utökar vår verksamhet och att vi också bidrar ytterligare. Det är många andra länder som har gjort det och vi bör också göra det" sa försvarsminister Peter Hultqvist. - Foto: TT
Nästa vecka kommer Peter Hultqvist och utrikesminister Margot Wallström meddela i Washington att de vill öka insatsen.
3 av 3
Nästa vecka kommer Peter Hultqvist och utrikesminister Margot Wallström meddela i Washington att de vill öka insatsen. - Foto: TT

Sverige fördubblar insatsen mot IS i Irak

Försvarsministern Peter Hultqvist ställer sig positiv till inbjudan att öka insatsen mot IS.


USA vill öka sin Koalition mot terrorgruppen IS och har frågat om Sverige vill fördubbla sin militära insats i Norra Irak, meddelar TT via Sydsvenskan.

Detta ställer sig försvarsminister Peter Hultqvist (S) positiv till.

– Jag ser det så att det är väldigt rimlut att vi utökar vår verksamhet och att vi också bidrar ytterligare. Det är många andra länder som har gjort det och vi bör också göra det, sa han till Sveriges Radio Ekot.

Men när förstärkningen kan ske är inte helt klart, och det handlar om en ökning från 35 till 70 svenska militärer. Insatsen ska bistå kurdiska peshmerga med utbildning.

Peter Hultqvist kommer tillsammans med utrikesminister Margot Wallström (S) nästa vecka meddela att Sverige vill fördubbla insatsen. Då sammanträder 60 stater som samarbetar i Koalitionen mot Daesh, IS, i Washington, skriver Sydsvenskan.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

IS uppges ha dödat syriska soldater

Sverige återlämnar kranier till Finland

Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

igår 22:08
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.