Måndag 10 Maj
Stockholm

Sverige fördubblar insatsen mot IS i Irak

Svensk försvarsmakt kan öka sin insats mot IS i Irak.
1 av 3
Svensk försvarsmakt kan öka sin insats mot IS i Irak. Foto: Montage/TT
"Jag ser det så att det är väldigt rimlut att vi utökar vår verksamhet och att vi också bidrar ytterligare. Det är många andra länder som har gjort det och vi bör också göra det" sa försvarsminister Peter Hultqvist.
2 av 3
"Jag ser det så att det är väldigt rimlut att vi utökar vår verksamhet och att vi också bidrar ytterligare. Det är många andra länder som har gjort det och vi bör också göra det" sa försvarsminister Peter Hultqvist. Foto: TT
Nästa vecka kommer Peter Hultqvist och utrikesminister Margot Wallström meddela i Washington att de vill öka insatsen.
3 av 3
Nästa vecka kommer Peter Hultqvist och utrikesminister Margot Wallström meddela i Washington att de vill öka insatsen. Foto: TT

Försvarsministern Peter Hultqvist ställer sig positiv till inbjudan att öka insatsen mot IS.

Kommentera (26)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

USA vill öka sin Koalition mot terrorgruppen IS och har frågat om Sverige vill fördubbla sin militära insats i Norra Irak, meddelar TT via Sydsvenskan.

Detta ställer sig försvarsminister Peter Hultqvist (S) positiv till.

– Jag ser det så att det är väldigt rimlut att vi utökar vår verksamhet och att vi också bidrar ytterligare. Det är många andra länder som har gjort det och vi bör också göra det, sa han till Sveriges Radio Ekot.

Men när förstärkningen kan ske är inte helt klart, och det handlar om en ökning från 35 till 70 svenska militärer. Insatsen ska bistå kurdiska peshmerga med utbildning.

Peter Hultqvist kommer tillsammans med utrikesminister Margot Wallström (S) nästa vecka meddela att Sverige vill fördubbla insatsen. Då sammanträder 60 stater som samarbetar i Koalitionen mot Daesh, IS, i Washington, skriver Sydsvenskan.

Kommentera (26)
Kopiera länk
Dela