Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Barn utsattes för våldsamt angrepp i Pridetåget: "Det var en medveten attack"

- 01/08/2016, 20:23 -
Två barn angreps i Pride tåget under lördagen.
1 av 4

Två barn angreps i Pride tåget under lördagen.

TT/Lukas Sköld

Anna berättar om att hon misstänker att de personer som utsatte hennes barn för försök till misshandel förmodligen kan vara personerna från Nordisk Ungdom.
2 av 4

Anna berättar om att hon misstänker att de personer som utsatte hennes barn för försök till misshandel förmodligen kan vara personerna från Nordisk Ungdom.

Lukas Sköld

Patrik Forsén, ansikte utåt för Nordisk Ungdom, i en status på sin offentliga Facebooksida.
3 av 4

Patrik Forsén, ansikte utåt för Nordisk Ungdom, i en status på sin offentliga Facebooksida.

Facebook

Hans uttalande hyllas i kommentarsfältet.
4 av 4

Hans uttalande hyllas i kommentarsfältet.

Facebook

Anna gick med sina barn i Pridetåget i Stockholm i lördags för att stå upp för flyktingars rättigheter, när barnen plötsligt attackerades.

Nyheter24 har tidigare rapporterat om att lördagens Prideparad i Stockholm angreps av deltagare från den högerextrema organisationen Nordisk Ungdom.

Enligt en paraddeltagare på plats kan det ha varit samma grupp män som angrep hennes två barn en stund tidigare.

Som en del av en stor regnbågsfamilj var det en självklarhet för Anna att delta i Stockholm Pride Parade under lördagen tillsammans med sina döttrar Julia, 15, och Emma, 12.

Hela familjen har ett stort engagemang i HBTQIA-frågor och jobbar också aktivt med flyktingmottagande. Därför var det en självklarhet för dem att gå i sektionen tillhörande Refugees Welcome Stockholm.

Emma och Julia åkte på sina sparkcyklar med västarna fastknutna framtill som segel och stack tydligt ut i sällskapet. Anna beskriver stämningen runt sällskapet på ungefär 20 personer som väldigt positiv.

Bildkälla: Lukas Sköld

När gruppen nådde Humlegården nära slutet av paradvägen så fullkomligen exploderade åskådarna i jubel och stämningen var på topp. Många åskådare föll in i gruppens ramsor om att stoppa rasism och utvisningar.

Vid en 7-Elevenbutik på Östermalm stannade sällskapet till för en vätskepaus, då juicer delades ut gratis.

Barnen Emma och Julia stod lite för sig själva och tog emot juicer i hårda plastflaskor, medan deras mamma Anna samtalade med några andra i sällskapet en bit bort.

Anna säger till Nyheter24 hur hon ser att det plötsligt kommer en full juiceflaska flygande i luften, rakt mot hennes barn.

– Den slungades i full kraft i en rak linje mot barnen. Flaskan for precis mellan barnens huvuden, men träffade dem tack och lov inte. Den for hårt i marken framför dem och exploderade.

Barnen förstod inte förrän senare vilken tur de hade som klarade sig undan smällen.

– Jag vände mig till de ansvariga i gruppen och frågade om de såg vad som hände. Då fick jag bara till svar att vi måste röra oss framåt till ett säkrare ställe i tystnad, utan ramsor. Det var då jag insåg allvaret, att det var allt annat än en olyckshändelse, säger Anna.

– Den som kastade den måste ha velat att den skulle träffa barnen för att verkligen få en reaktion från oss. Men där gick de bet för det här är ingen våldsam grupp, det var bara full koncentration på säkerheten, fortsätter hon.


Gruppen fortsatte mot paradens slutmål, men familjen avbröt strax innan på grund av det kraftiga regnet och vände tillbaka. På en tvärgata alldeles i närheten av platsen där barnen hade blivit attackerade, var det enligt Anna fullt av polisfordon och ridande poliser.

De hamnade mitt i en pågående visitation av en grupp män, varav flera med rakat huvud. Instinktivt drog Anna med sig barnen därifrån och gjorde en polisanmälan via telefon istället.

Hon säger att hon förstod senare under dagen att det kan ha rört sig om deltagare från högerextrema Nordisk Ungdom, vars aktion spreds i alla nyhetskanaler. Aktionen inträffade cirka en kvart efter attacken, på precis samma plats där barnen fick flaskan kastad mot sig.

– Överallt i media och från polisens sida sägs det att de inte gjorde någon skada, men det var ju helt uppenbart en medveten, våldsam attack precis innan, säger Anna upprört.

Efter det inträffade har Anna ifrågasatt sig själv och undrat om det var rätt att ta med sig barnen i Pridetåget. Men hon hade läst på i förväg och enligt polisen fanns ingen hotbild.

Trots attacken så ger barnen inte upp, utan känner att det är ännu viktigare att gå i paraden nästa år.

– Vad lär jag egentligen mina barn om jag säger att de inte får visa vilka de är eller stå upp för andras rättigheter? Mina barn är så starka och jag är så stolt över dem, säger Anna.

Tina Morad, verkställare på Refugees Welcome Stockholm, bekräftar att en juiceflaska kastades mot sällskapet. Den flög även mot deras banderoll och fötter.

– Men överlag fick vi en riktigt positiv respons från åskådare, säger Tina till Nyheter24.

Senare under kvällen la Nordisk Ungdoms tidigare frontman Patrik Forsén upp en status på sitt officiella Facebook-konto, där han skrev att han är stolt över att Nordisk Ungdom stod upp för kärnfamiljen under Prideparaden.

Bildkälla: Facebook

Vilket bemöttes av hyllningar av det här slaget:

Bildkälla: Facebook

Nordisk Ungdoms nuvarande talesman Fredrik Hagberg sa följande i ett uttalande till Expressen efter situationen som uppstod under Pridetåget:

– Vi känner att Prideparaden och Prideveckan har fått agera helt okritiskt. Jag har personligen inget emot om folk är homosexuella eller vilken sexuell läggning de har. Det är upp till dem själva. Vi är snarare emot hela idén om feminisering, könsförvirring och sexualiseringen kring arrangemanget.

Nyheter24 kontaktar Lars Byström, presstalesman hos polisen i Stockholm, som var på plats under ingripandet i lördags.

– Vi avlägsnade tio personer och skrev en anmälan om brott mot ordningslagen. Det du beskriver har inte kommit till min kännedom än, angående flaskan. Det kan vara så att det inte har tagits in i utredningen än. Men om det skedde som du säger så rubriceras det i sådana fall som försök till misshandel, alternativt försök till grov misshandel, säger Lars Byström.


Det här är inte första gången i år som Pridefiranden har präglats av hatbrott. Även tidigare i sommar under firandet av Rissne Pride i Stockholmsförorten Sundbyberg blev HBTQIA-personer misshandlade och utsatta för vandalism.

Var du på plats i lördags och bevittnade händelsen? Har du även filmer eller videoklipp från tillfället? Kontakta oss på tips@nyheter24.se.

Var du på plats under firandet av Stockholm Pride i år?