Byggnads hotar med masstrejk

Drygt 3 300 arbetare kan gå ut i strejk över hela Sverige.


Fackförbundet Byggnads hotar att lamslå de svenska byggarbetsplatserna med en massstrejk om facket inte kommer överens med arbetsgivarsidan Sveriges Byggindustrier, BI. Den 15 april kan 3 363 arbetare beröras av varslet.

– Det är ganska kraftigt. Förra gången lade vi det försiktigt för att få någon rörelse i förhandlingarna 2007. Nu är det bättre att lägga ett som gör att vi får genomslag och som gör att vi kan lösa frågan, säger Byggnads ordförande Hans Tilly till TT.

Strejken väntas så mot företag och byggarbetsplatser i hela Sverige, och i synnerhet Peab Sveriges arbete vid akutmottagningen vid UMAS i Malmö och NCC:s arbete vid SCA Packaging Munksund i Piteå. Byggnads anklagar arbetsgivarsidan för att ha "fört in frågor om löneformer och förändrad maktbalans mellan parterterna". Men BI tycker att varslet är märkligt.

– Det är synnerligen märkligt att Byggnads efter så lång tids förhandlande varslar. Men vi har egentligen inte förhandlat. Vi på arbetsgivarsidan har försökt komma med konstruktiva lösningar, men Byggnads har konsekvent sagt nej till alla bud, säger Byggindustriernas förhandlingschef Mats Åkerlind till TT.

Han tror inte på något storskaligt lockoutvarsel mot Byggnads.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!