Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sahlin kritiseras av facken

Nyheter | 09/10/2008 12:46

Mona Sahlin (s) kritiseras för att ha gjort högersväng med mp. (TT)

Mona Sahlin (s) får kritik för att ha tagit en högersväng genom samarbetet med miljöpartiet. Kommunals ordförande Ylva Thörn överraskades av utspelet.

– Det är för tidigt att stänga några dörrar, säger hon.

Socialdemokraternas och miljöpartiets beslut att bilda en rödgrön regeringskoalition vid en eventuell valseger 2010 möter motstånd. Fem av ungdomsförbundet SSU:s distrikt går i ett pressmeddelande till hårt angrepp mot miljöpartiet och säger att det är oacceptabelt att koalitionsplanerna fördes fram utan en diskussion bland de socialdemokratiska partimedlemmarna.

Kommunals ordförande Ylva Thörn välkomnar en stärkt samverkan inom oppositionen men vill inte utesluta vänsterpartiet. Hon överraskades av beskedet. Hon håller med Mona Sahlin om att det inte går att samarbeta med vänsterpartiet, men ser en risk i att socialdemokraterna nu flörtar för mycket med medelinkomstväljare.

– Den typiska arbetarklassen känner sig utanför. Människor med låga inkomster och kvinnor måste känna att det finns ett bra alternativ för dem, säger hon.

Sekos ordförande Janne Rudén och Handels ordförande Lars-Anders Häggström skriver i en debattartikel att det är dags att socialdemokratin tar ett steg åt vänster.

Rudén vill dock inte tolka Sahlins uttalande på onsdagen om vänsterpartiet som att dörren är helt stängd, men säger:

– Jag hade gärna sett en något mildare markering mot vänsterpartiet.

Rudén påpekar att många i hans förbund och andra LO-förbund uttrycker klara vänstersympatier i valen.

Även flera andra LO-förbund tycker att det är fel att stänga dörren för vänsterpartisterna och att utestänga dem från att ingå i en eventuell koalitionsregering.

Byggnads ordförande Hans Tilly skulle gärna ha sett att alla tre oppositionspartierna var med i det långsiktiga samarbete som nu inleds.

– Jag saknar att vänsterpartiet inte är med. Vi borde ha ett bredare samarbete och gå till vänster inte till höger. Min uppfattning är att våra medlemmar vill gå åt vänster, säger han.

Jan Svärd, tidigare socialdemokratisk partiombudsman och kommunalråd i Malmö, säger att han ska börja en namninsamling för att få ihop de 6 500 namn som krävs för att få till stånd en medlemsomröstning om koalitionsplanerna.

Skrivet av: