Oh nej. Vad gäller nu?
1 av 6
Oh nej. Vad gäller nu? - Foto: TT / Pixabay
Det finns en smittskyddslag i Sverige.
2 av 6
Det finns en smittskyddslag i Sverige. - Foto: Wikimedia
Och därför kan man få typ ett sådant här brev.
3 av 6
Och därför kan man få typ ett sådant här brev. - Foto: Folkhälsomyndigheten
Man måste gå och testa sig.
4 av 6
Man måste gå och testa sig. - Foto: Wikimedia
Bär man på smittan måste man delge vilka man kan ha smittat.
5 av 6
Bär man på smittan måste man delge vilka man kan ha smittat. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Använd kondom hörni!
6 av 6
Använd kondom hörni! - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Vad är det egentligen som stämmer när man får ett klamydiabrev?

Kan polisen komma? Hur funkar smittspårning? Vi tar dig igenom processen.


Det cirkulerar många historier och skrönor om att få ett så kallat "klamydiabrev". Där brukar det stå att en person som du haft sexuella relationer med har fått klamydia, eller någon annan könssjukdom.

Men vad är det som gäller? Och vad är sant? Nyheter24 har pratat med Åke Örtqvist, smittskyddsläkare vid Stockholms läns landsting för att ta reda på vad som gäller.

För att sammanfatta så är vissa sjukdomar i lagen så kallade "allmänfarliga" och då har man skyldighet att gå och testa sig om man tror att man bär på smitta. Både test och behandling är kostnadsfritt.

Giphy

Nu fokuserar vi på sjukdomarna hiv, klamydia, gonorré och syfilis som finns inskrivna som "allmänfarliga sjukdomar" i svensk lag.

– När man testat sig positivt för en sådan sjukdom så är man skyldig att ställa upp på smittspårning. Det innebär att en person ställer frågor om hur du kan ha fått smittan och om du kan ha smittat andra, säger Åke Örtqvist till Nyheter24.

I de bästa av världar har man ju koll på det och då kanske man kan rada upp alla sina sexpartners. Här får du göra ett val. Antingen berätta själv för personerna, vilket många väljer att inte göra, eller att en smittspårare från exempelvis en ungdomsmottagning skickar ett brev till personen med uppmaning att testa sig.

– Smittspårarna får aldrig berätta att det är just du som testats positivt för smittan. Du är helt anonym.

Wikimedia. En äkta poster från 1930-talet om syfilis.

Sen är allt frid och fröjd. Eller? Många gånger kanske man inte har fullständiga detaljer om sina sexpartners, exempelvis om man haft one night stands. Man kanske bara har ett förnamn och ett telefonnummer. Då är det upp till smittspårarna att kolla upp så att allt stämmer.

– De kollar mot olika register och så till slut så kommer de kanske fram till att, jo, men det här stämmer.

Om de inte lyckas så skickas ärendet vidare till Åke och hans kollegor som i samtliga landsting har en smittskyddsläkare med ett team.

– Vi har tillgång till att leta efter personer i fler register. Dessutom har vi en större vana med att hantera dessa ärenden. Cirka 5 000 ärenden hos oss på Smittskydd Stockholm har med sexuellt överförbara sjukdomar att göra.

Giphy

Men om din information fortfarande är alldeles för tunn, exempelvis om du uppgett att hen kanske heter Max och gillar blå mössor – då kommer inte smittskyddsläkarna någonstans heller.

Ni chansar aldrig?

– Det är ju ett myndighetsingrepp när vi tar kontakt med en person i ett smittspårningsärende och det kan kännas integritetskränkande. Det måste vara korrekt. Men man kan aldrig säga att vi alltid har rätt. Vi skickar i princip aldrig ut något som vi tycker inte är hundra procent säkert.

Händer det att det blir fel?

– Absolut, det händer någon enstaka gång och det är verkligen inte bra. Men vi är alltid väldigt försiktiga.

Vad händer om man inte går och testar sig, undrar du nu. Det är faktiskt sant att polisen kan komma och hämta dig. Men det är en oerhört lång process tills dess. Först kanske ungdomsmottagningen skickar brev, och sedan ett brev till.

Om ingenting händer så får smittskyddsläkarna överta ärendet och skickar en uppmaning om att gå att testa sig till personen. Det har då blivit ett myndighetsärende och brevet innehåller också information om konsekvenser av att inte gå och testa sig. Det kan bli föremål för en rättslig prövning om du väljer att inte gå.

– Vi går inte till domstolen direkt, snarare tvärtom. Oftast skickas ytterligare ett brev, ibland som rekommenderat så att vi får en kvittens, säger Åke Örtqvist.

Ibland används en så kallad delgivning där det skickas med polis. Efter det går ärendet eventuellt till förvaltningsdomstolen. Det krångliga här är att det inte alltid gör det.

– Det finns egentligen ingen absolut regel för det. Det handlar oftast om personer som har figurerat många gånger eller som samtidigt har anmälningar på sig från flera personer att de kan vara smittade. Det viktigaste för oss är att personen blir informerad om att de kan vara smittade så att de kan få behandling och låta bli att smitta andra.

Men om smittskyddsläkaren bedömer att det är viktigt att gå vidare så går ärendet till förvaltningsdomstolen. Då skickar förvaltningsrätten ut information – och då brukar oftast personen gå för att testa sig innan polisen kommer för att tvinga personen till provtagning.

Hur många fall hamnar där per år?

– Hos oss är det oftast under tio fall per år. Det var sju fall 2014 och sju fall 2015. Det är en lång process och våra handläggare arbetar hårt för att få en bra personlig kontakt för vi vill ju så klart inte heller gå till domstol.

Läs också om vad som kan hända om man har sex under mensen – eller varför du har större risk att bära på en könssjukdom om du finns på Tinder.

Ladda ner vår app för fler viktiga nyheter.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du fått ett smittspårningsbrev?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.