Polisen varnar för clowntrenden – kan vara olagligt och kosta en hel del

- 12/10/2016, 17:12 -
Sugen på att klä ut dig till clown och skrämma folk? Då borde du tänka efter mer än en gång.
1 av 3

Sugen på att klä ut dig till clown och skrämma folk? Då borde du tänka efter mer än en gång.

TT/American Horror Story

En clown har setts till i Linköping.
2 av 3

En clown har setts till i Linköping.

Privat

Och en i Blackeberg.
3 av 3

Och en i Blackeberg.

Privat

Om du har funderat på att klä ut dig till clown och "jävlas lite" borde du läsa det här. Det kan nämligen kosta dig dyrt.

Om en är rädd för clowner är det riktigt läskigt att vara vid liv nu.

De senaste veckorna har nämligen mördarclowner i Australien, USA och Storbritannien, skräm livet ur människor. Ett fenomen som nu har kommit till Sverige.

I måndags såg både 22-åriga Olivia och 18-åriga Jasmine en clown vid varsitt tillfälle i hemstaden Linköping.

Clownernas motiv är hittills okänt och det verkar inte vara mer än att de vill jävlas genom sina läskiga utstyrslar.

Men detta kan vara olagligt, menar Tomas Agnesvik, presstalesman vid polisen i Östergötland.

– Man borde tänka efter två gånger innan man gör så här, för det kan röra sig om brott, säger Agnesvik till Nyheter24.

Att klä ut sig till clown är i sig inte olagligt. Däremot att hoppa fram och skrämmas, och i värsta fall följa efter, kan rubriceras som ofredande.

– Man ska vara medveten om att det är brottslighet man pratar om och det kan man behöva stå till svars för. Det drabbar helt oskyldiga människor, berättar Agnesvik.

Oavsett hur roligt man själv tycker det är att skrämma folk kan det bli dyrt. Straffet för ofredande är oftast dagsböter, med lägsta belopp på 1 700 kronor.

– Går man omkring och begår brott eller skrämmer människor vill jag bestämt avråda från det, oavsett om man har clowndräkt eller inte. Vi ska inte vara rädda för varandra rent allmänt i vårt samhälle och att begå brott är inget vi ska hålla på med, säger Agnesvik.

Natten till onsdag konfronterade Linköping-polisen en 19-årig man som var utklädd till clown. Det var en polispatrull som var i området som fick syn på clownen och hans 20-åriga kompis.

– Clownen erkände att han har varit vid Stångån som löper igenom centrala Linköping, men inte haft för avsikt att göra någon rädd. Patrullen hade ett uppsträckningssamtal och berättade att deras beteende är olämpligt, berättar Fredrik Kliman, presstalesman vid polisen i Linköping.

Kliman påpekar att fenomenet inte är unikt för Linköping, och att det sprider sig samt att det mycket olämpligt.

– Förr eller senare kommer någon skadas. Antingen den som blir rädd och som kommer försvara sig eller som någon på annat sätt som skadas i samband med det här. Det kan ju upplevas hotfullt och när man blir rädd kan man göra saker som man inte har tänkt göra, säger Kliman till Nyheter24.

Här kan du se en interaktiv clownkarta som visar på vilka ställen clowner setts.


Många har reagerat starkt på clownerna. En av dem är Nyheter24:s Karl-Anders Lindahlsom skriver att "kommer det fram en clown och skrämmer mig så sänker jag den". Och en kvinna blev så skrämd att hon födde barn för tidigt.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.