Varning för blodiga clownattacker i Sverige sprids – men här är sanningen

- 18/10/2016, 13:58 -
Just nu sprids ett meddelande på Facebook som varnar för att gå ut under Halloween.
1 av 3

Just nu sprids ett meddelande på Facebook som varnar för att gå ut under Halloween.

Montage/Faksimil Facebook

Enligt meddelandet planeras en attack av clownerna under Halloween-helgen.
2 av 3

Enligt meddelandet planeras en attack av clownerna under Halloween-helgen.

Faksimil Facebook

Clowner har setts till på flera ställen i landet. Här är en clown i Sjöbo i Skåne.
3 av 3

Clowner har setts till på flera ställen i landet. Här är en clown i Sjöbo i Skåne.

Läsarbild

Just nu sprids ett varning från polisen om att inte gå ut under Halloween för att clownerna ska attackera.

Sedan ungefär en vecka tillbaka tycks clownerna ha invaderat Sverige. Några av clownerna säger att deras syfte är att skrämmas, men i flera fall har clowner jagat och dödshotat människor. I värsta fall har till och med personer skadats.

Det råder därför clownpanik i Sverige och sedan igår sprids ett kedjebrevFacebook där polisen varnar för en kommande clownattack under Halloween-helgen 2-5 november.

Faksimil Facebook

Enligt meddelandet ska polisen ha förhört två clowner som planerat attacken. Därför varnar de allmänheten från att gå ut och uppmanar att hålla fönster, dörrar och portar låsta, samt att hålla sig själva och husdjuren inne.

Meddelandet sprids på Facebook med att det nu har gått för långt.

Det har bland annat spridits från personer som bor i Östergötland, men där känner polisen inte till någonting om en planerad attack. De har heller inte skickat ut en sådan varning.

– Nej, det har vi absolut inte gjort. Det verkar som om alla andra gör det utom polisen, säger Thomas Agnevik, presstalesman vid polisen i Östergötland, till Nyheter24.

Agnevik anser inte att man behöver vara rädd för clowner, eftersom varken polisanmälningar eller brottslighet har ökat sedan fenomenet kom till Sverige.

– Jag tycker inte att man behöver vara rädd för clowner egentligen. Många verkar tro nu att alla clowner är så farliga, men det har inte blivit farligare än tidigare.

I Östergötland har det hittills kommit in ungefär fem anmälningar som är kopplade till clowner. Men bara två av dem anses ha allvarlig karaktär, där en kniv ska ha synts till. Ingen har skadats vid någon av händelserna.

Även Johan Kockum, pressekreterare vid Polisens nationella mediecenter, menar att varningen är falsk.

– Det är helt felaktigt. Om polisen varnar för någonting någon gång så gör vi det via Polisen.se. Det gäller att vara källkritisk, berättar han för Nyheter24.

Polisen har heller aldrig hört talas om någon planerad attack.

Thomas Agnevik råder att man ska leva som vanligt. Man behöver alltså inte låsa in sig på Halloween. Och om du planerar att följa trenden – kom ihåg att det kan vara olagligt (klicka här om du vill läsa om vilka straff det kan leda till).

Missa inte läsarnas egna bilder på clownerna i Sverige. Nu har även en svensk clown gått ut och berättat om varför de skrämmer människor.

Har du sett en clown? Skicka in din video eller bild här eller på vår Facebooksida

Här har clownerna synts till i Sverige

Våra läsare har sett flera clowner runt om i Sverige, här är deras egna bilder:

Är du rädd för clowner?