Söndag 17 Okt
Stockholm

Maja våldtogs av sin Tinderdejt: "Håll bara käften och gör som han vill"

Maja fick ett meddelande från Tinderdejten innan hon åkte om att det inte var någon fara.
1 av 5
Maja fick ett meddelande från Tinderdejten innan hon åkte om att det inte var någon fara. Foto: Pivat/TT
Just de orden säger hon har satt sig kvar efter händelsen.
2 av 5
Just de orden säger hon har satt sig kvar efter händelsen. Foto: TT
Bilden har inget med händelsen att göra.
3 av 5
Bilden har inget med händelsen att göra. Foto: TT
Efter händelsen tog det en vecka för Maja att erkänna för sig själv vad som faktiskt hänt.
4 av 5
Efter händelsen tog det en vecka för Maja att erkänna för sig själv vad som faktiskt hänt. Foto: TT
Händelsen är nu anmäld.
5 av 5
Händelsen är nu anmäld. Foto: TT

Det tog en vecka innan Maja kunde erkänna för sig själv att hon faktiskt blivit våldtagen. Nu vill hon att fler ska veta att våldtäkter kan se väldigt olika ut.

Kommentera (44)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

24-åriga Maja satt hemma i Örebro den 18 september i år när hon och en kompis från Karlstad bestämde sig för att Tindra tillsammans. Efter en del skratt åt roliga profiler matchade de med två andra killar som råkade befinna sig i Örebro.

Majas vän föreslog att hon skulle åka dit och hänga med killarna, som en kul grej. Maja tvekade men killarna, båda i 25-årsåldern, skrev att de kunde basta, bada bubbelpool och dricka champagne och tillade: "kom igen, det blir kul".

– Just de orden har satt sig på minnet, med tanke på hur det sedan blev, berättar Maja för Nyheter24.

Maja bestämde sig slutligen för att åka. Väl framme ville Majas väninnan prata med en av killarna på telefon, så Maja lånade ut sin mobil för att låta dem prata.

Sällskapet gick in i badrummet för att bada bastu och allt verkade lugnt, men efter en stund gick killen i väg med Majas mobil. Då började den andra killen göra närmanden.

Maja vill vara anonym. Bildkälla: Privat

Han lade sin hand på Majas lår, men hon tog bort den. Sedan försökte hon prata om annat och gick upp ur bubbelpoolen. Men killen lyckades slutligen övertala henne att sätta sig igen.

När de båda satt i badet förändrades killens beteende. Plötsligt reste han sig och gick och låste dörren innan han kom tillbaka till badkaret. Han såg Maja i ögonen och särade samtidigt på hennes ben.

– Där försvann jag, men jag kommer i håg allt. "Håll bara käften och gör som han vill, det är snart över" var det ända som snurrade i mitt huvud, säger Maja.

Bildkälla: TT

Det som hände Maja kallas av forskare för en frysreaktion. Enligt svenska forskare drabbas över 70 procent av alla våldtäktsoffer av denna typ av reaktion. Reaktionen gör personen oförmögna att göra motstånd, trots att den vill.

Vill du läsa mer om frysreaktioner så har Nyheter24 tidigare skrivit om det här.

Maja beskriver reaktionen som att hon blev stel och knappt kunde röra sig. Hur mycket hon än sa till sig själv att hon skulle slå honom eller skrika så reagerade inte kroppen.

– Jag skrek och grät inombords och det kändes som jag gick sönder, lite som man skulle krossa en spegel och den går i tusen bitar.

Bildkälla: TT

Efteråt tog hon sina kläder, lämnade huset och åkte hem. Hemma satt hon i sängen och stirrade i flera timmar innan hon lyckades somna. Det tog nästan en vecka innan hon kunde erkänna att det hon varit med om var en våldtäkt.

– Jag hade försökt tänka framåt, men kände mig ändå smutsig. Jag pendlade mellan "ryck upp dig" och "det kommer aldrig gå", säger Maja.

När hon slutligen kunde erkänna för sig själv att hon blivit våldtagen kändes det enklare att ta nästa steg och anmäla det. Hon har nu varit på ett första förhör hos polisen om den misstänkta våldtäkten.

Bildkälla: TT

Det Maja vill att andra ska ta med sig från hennes historia är att våldtäkter ser otroligt olika ut. Hon beskriver själv att en av de svåraste sakerna för henne själv var att förstå att det hon utsatts för faktiskt var en våldtäkt.

– Jag har alltid, omedvetet, sett våldtäkt som när en tjej blir indragen i en buske av en främling.

Hon önskar också att medvetenheten om frysreaktioner ska bli större.

– Jag gick runt de första dagarna och tänkte "varför gjorde jag inget?", men jag har nu förstått att jag inte kunde göra något. Min kropp stängde av.

Nyheter24 har tidigare skrivit om Isabelle som blev våldtagen på en kryssning när hon var medvetslös och Josefine som drogades och misshandlades på en hemmafest.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.

Har du blivit sexuellt utnyttjad?
Tack för din röst!
Kommentera (44)
Kopiera länk
Dela