Sara bloggar om sin diabetes.
1 av 5
Sara bloggar om sin diabetes. - Foto: Privat
En sjukdom hon fick när hon var tretton år.
2 av 5
En sjukdom hon fick när hon var tretton år. - Foto: Privat
Två år senare fick henens 50-åriga pappa samma diagnos
3 av 5
Två år senare fick henens 50-åriga pappa samma diagnos - Foto: Privat
Hon vill sprida information om sjukomen.
4 av 5
Hon vill sprida information om sjukomen. - Foto: Privat
Och få folk att skänka pengar till diabetesforskning.
5 av 5
Och få folk att skänka pengar till diabetesforskning. - Foto: Privat

Sara, 27, fick diabetes – kort därefter hände någonting med hennes pappa

Bloggaren Sara, eller Diabeteskvinnan, pratar om hur hon fick sin diabetes, om sin pappa och om varför folk måste skänka pengar till forskning.


När nu 27 år gamla Sara Mobäck, känd som Diabeteskvinnan, var tretton år gammal så var hon törstig. Väldigt törstig, hela tiden. Det var början på de första symtomen på diabetes – hela listan kan du läsa här.

– Jag minns också att jag var väldigt smal och började gå ofta på toaletten på nätterna, säger Sara till Nyheter24.


Då bodde Sara i Norrköping och gick i musikklass. Det var en tjej som gick i hennes klass vars tre år äldre syster hade diabetes. Sara fick ett förslag om att testa blodsockret.

– Jag sa nej, jag vill inte. Kanske visste jag redan då att jag hade ett värde som inte var normalt. Även om jag inte visste vad diabetes ens var.

Efter premiären av en musikal de satte upp i skolan återvände Sara hem med familjen. Då ringde telefonen. Det var hennes klasskompis mamma som pratade med Saras pappa – om att hon väldigt troligt hade diabetes.

– Dagen efter åkte vi till sjukhuset vilket i sig var enkelt eftersom pappa jobbar som läkare. Mitt blodsocker hade ett värde som inte gick att läsa. Så högt var det.

Blodsockret ska hos en frisk person ligga mellan 4 och 7. Eftersom Saras låg långt över medelvärdet – säkert upp emot 60 – så blev hon inlagd. Hon fick då beskedet att "det här är en sjukdom du måste leva med hela livet".

Saras tankar snurrade. Hon var inte egentligen ledsen men hon visste ingenting om diabetes. Det finns inget botemedel och den insikten ledde till några tårar. Tårar som snabbt torkade då alla runt omkring henne var så positiva. Nu har hon tagit sjukdomen och förvandlat den till någonting positivt.

Hon bloggar under namnet Diabeteskvinnan för att motivera och inspirera andra.

– Det viktiga är att må bra och ta hand om kroppen. Vi har ju bara en, vad vi vet.


Bloggen kom till för cirka ett år sen när Sara bodde i USA. Hon började kolla runt på Facebook efter diabetesgrupper och fastande för en. Där tyckte hon att alla var negativa och klankade ner på varandra. Det var stor skillnad mellan typ 1 och typ 2 – och folk hånade varandras doser.

– Det var ingen bra stämning. Det finns diabetesbloggar som bara sprider negativitet. Jag ville visa att det egentligen bara handlar om ens inställning till sjukdomen. För jag vill leva ett långt och friskt liv.

Hon menar att det finns positiva talespersoner för diabetes, som Peter Jihde exempelvis. Där pratar man om möjligheter istället för hinder.

En udda grej hände dock efter hennes diagnos. Ungefär två år efter att Sara fick diabetes så kom hennes pappa till henne och började prata om att han dragit ner på kaffet, men ändå springer och kissar hela tiden.

– Han misstänkte att han hade diabetes. Så pratade vi inte mer om det just då, men några veckor senare bad han mig att mäta hans blodsocker.

Blodsockret låg på runt 15 – och dagen efter skrev han in sig på sjukhuset där han också jobbar. Vid 50 års ålder fick Saras pappa diagnosen diabetes typ 1. Vilket inte är särskilt vanligt, men det händer. Peter Jihde fick exempelvis diagnosen när han var 41 år gammal.

Sara menar att hon och hennes pappa absolut kan stötta och prata om sjukdomen, men att de alltid haft en bra syn på mat hemma. Inget halvfabrikat och fasta tider.

– Jag äter inte pizza varje dag, men det ska ingen göra å andra sidan. Diabetes är ingenting jag hurrar åt men i sig har det inte försvårat mitt liv,. Alla diabetiker måste göra det bästa man kan, säger Sara.


Nu kämpar Sara för att få personer som inte har sjukdomen att skänka pengar till diabetesforskningen.

– Man vill ju kunna säga en dag att "kommer du ihåg när jag hade med mig den där väskan med diabetesprutor".

Du kan läsa Sara blogg Diabeteskvinnan här – och här kan du läsa mer om Diabetes Wellness som jobbar med att sprida information om insamlingar för diabetesforskning.

Läs också om varför Madeleine hyllas för att hon visar hur diabetes ser ut på riktigt – eller läs Nyheter24-Simons egna personliga erfarenheter om varför han skämdes över sin diabetes.

Du kan också läsa om varför du inte ska säga sockersjuka istället för diabetes.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Känner du någon som har diabetes?
Tack för din röst!