Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Polisen: Det här händer om du är onykter på stan under nyår

- 31/12/2016, 11:50 -

På nyårsafton är det en del som firar in det nya året med alkohol. Men vet du vad som händer om polisen kommer när du är full utomhus?

Året närmar sig sitt slut och en del brukar fira in det nya året med kanske mousserande eller någon annan slags alkohol.

Men har du koll på vad som händer om polisen skulle ta dig när du är berusad utomhus på nyårsafton?

Nyheter24 ringde upp Christer Nordström som är presstalesperson på polisen i Uppsala för att reda ut vad som faktiskt händer.

Vissa platser får man inte dricka på enligt den lokala ordningsstadgan. Då häller polisen ut din alkohol om de träffar på dig, men det finns en del saker som är mer prioriterade än andra på nyårsafton.

Man kan hamna i fyllecell

Nordström berättar att om man tittar på nyårshelgen så kan en del personer ta hand om varandra. Men de som uppträder störande eller provocerande mot andra blir en prioritet hos polisen för att undvika bråk och misshandel:

Är man berusad och inte kan ta hand om sig själv kan man få följa med till polisstationen och sova ruset av sig, säger han till Nyheter24.

Man får ingen böter, men alkoholen hälls ur men beter man sig illa kan det beteendet i sig vara ett brott, som till exempel förargelseväckande beteende:

Om killar till exempel urinerar utomhus, det är ett brott. Är det personer som är yngre så låser vi inte in dem, då blir det istället hemtransport och vi kör hem personerna, samtidigt har vi alltid en kontakt med socialjouren. 

Du kanske också är intresserad av att läsa om vad som händer om du har sex utomhus eller om det är olagligt bada topless.