Rapport om islamism i Sverige får stor kritik: "Rasistiska konspirationer"

- 03/03/2017, 09:01
En rapport om Muslimska Brödraskapet i Sverige möter stor kritik.
1 av 4

En rapport om Muslimska Brödraskapet i Sverige möter stor kritik.

Montage/TT

Rapporten har gjorts på uppdrag av MSB.
2 av 4

Rapporten har gjorts på uppdrag av MSB.

TT

Magnus Norell är en av tre som har skrivit rapporten.
3 av 4

Magnus Norell är en av tre som har skrivit rapporten.

TT

Mattias Gardell är en av de som kritiserar rapporten.
4 av 4

Mattias Gardell är en av de som kritiserar rapporten.

TT

Terroristforskaren Magnus Norells rapport om Muslimska Brödraskapet i Sverige möter stor kritik. Nu slår han tillbaka mot kritken.

Rörelsen Muslimska brödraskapet har varit aktiv sedan 1970-talet. Hit kan flera stora muslimska organisationer kopplas och tillsammans bygger de upp ett parallellt samhälle. Detta slår terroristforskaren Magnus Norell fast i en rapport, som nu möter stor kritik, skriver SVT Nyheter.

Rapporten är den första kartläggningen som gjorts av Muslimska brödraskapet i Sverige och har gjorts på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

I ett öppet blogginlägg möter rapporten stor kritik av et 20-tal av Sveriges främsta forskare på islam, bland annat Mattias Gardell, Jan Hjärpe och Eli Göndör. De menar att Norell saknar belägg för sina påståenden i rapporten.

– Rapporten kan inte anses vara trovärdig på något sätt. Det är ett undermåligt arbete, de saknar källor för det de påstår och man har inte tagit hänsyn till den omfattande forskning som finns om islam och muslimer i Sverige, säger religionsforskarn Emin Poljarevic till SVT.

I rapporten, som är skriven av Norell tillsammans med två andra, står det bland annat att:

”I grunden håller islamister på att bygga upp en parallell samhällsstruktur som konkurrerar med det övriga samhället om svenska medborgares värdegrund.”

De påstår också att fyra stora muslimska organisationer har direkt koppling till rörelsen, och att Islamiska förbundet kan anses vara ett huvudkontor i Sverige. Även Islamic relief och studieförbundet Ibn Rushd ska vara kopplade till rörelsen, enligt rapporten.

Samtidigt påstås organisationen Sveriges unga muslimer vara helt styrda av brödraskapet.

Men detta menar ordförande Rashid Musa är helt felaktigt.

– Det är beklagligt att en myndighet väljer att lansera en rapport som bygger på rasistiska konspirationsteorier. Att vi skulle skulle ingå i ett hemligt globalt nätverk där vi infiltrerar svensk politik där vi försöker sätta vår agenda och bygga parallellsamhällen, det är ju absurda men samtidigt väldigt allvarliga påståenden, säger Musa till SVT.

"Har de rökt på?"

Norell själv slår ifrån sig kritiken och ifrågasätter i sin tur religionsforskarna.

– Har de rökt på innan de läst det? Det är ju bara att läsa rapporten! Om någon inte accepterar det här så kan jag inte göra så mycket åt det. Det är ju liksom belagt, säger han till SVT.

Anneli Bergholm Söder, chef för operativa på MSB, tar inte avstånd från rapporten och har meddelat att den inte kommer dras tillbaka, skriver SVT Nyheter.

Muslimska Brödraskapet

Muslimska brödraskapet grundades 1928 av Hasan al-Banna. Det är en politisk-religiös islamisk (sunnistisk) organisation vars mål för islamismen är att individen ska underordnas staten. Det stora målet är en stat baserad på sharia och där jihad är ett medel, skriver NE via Aftonbladet.

Läs även: Muslimska Brödraskapet: "Strävar inte efter makten."

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.