8 saker du behöver veta om den omtalade Facebook-våldtäkten

- 24/03/2017, 11:07
Idag inleds rättegången mot de tre män som är misstänkta för den så kallade Facebookvåldtäkten.
1 av 2

Idag inleds rättegången mot de tre män som är misstänkta för den så kallade Facebookvåldtäkten.

TT

Efter en stund kom polisen till lägenheten och kunde där gripa tre män som nu är anhållna.
2 av 2

Efter en stund kom polisen till lägenheten och kunde där gripa tre män som nu är anhållna.

Facebook

Idag inleds rättegången mot de tre män som står åtalade för den så kallade Facebook-våldtäkten i Uppsala, tidigare i år.

Idag inleds rättegången mot de tre män som är misstänkta för den så kallade "Facebookvåldtäkten" som skedde 22 januari i år.

Rättegången kommer hållas under tre datum under tre veckor. Den sista dagen för rättegången kommer hållas den 4 april. Här är allt du behöver veta om Facebook-våldtäkten.

1. Sändes live

Anledningen till att händelsen kallas för "Facebook-våldtäkten" är att det hela sändes live i en stängd grupp på Facebook. För tillfället hade gruppen tiotusentals medlemmar.

Vid 8-tiden på söndagsmorgonen fick polisen in tips om den pågående våldtäkten. När polisen kom till platsen pågick fortfarande livesändningen, som polisen stängde av.

2. Tre män greps och åtalas

Polisen anhöll tre unga män födda 1992, 1996 och 1998. En av männen anhölls på sannolika skäl misstänkt för för våldtäkt, vilket är den högre misstankegraden. De två andra männen anhölls skäligen misstänkta för våldtäkt och medhjälp till våldtäkt, alltså den lägre misstankegraden, skriver SVT.

3. Tidigare kända hos polisen

De tre misstänkta männen är tidigare kända hos polisen. Den äldsta av dem är bland annat dömd för narkotikabrott och misshandels. I slutet av april förra året släpptes han villkorligt fri från ett fyra månaders långt fängelsestraff.

4. "Drog av henne kläderna"

Josefine Lundgren var en av de som ringde polisen. Enligt henne ska en av männen ha dragit av kvinnans kläder och lagt sig över henne.

"När han var klar där hade han tydligen filmat och fotat och lagt upp det på sin egen Snapchat. Han visade upp det i sin telefon i livesändningen sen," har hon berättat för Expressen.

5. Kvinnan minns inget

Den kvinna som misstänkts ha blivit våldtagit har sagt i polisförhör att hon själv inte har några minnesbilder av att ha haft sex med någon av de män som står åtalade.

Enligt Pontus Melander, åklagare i fallet, ska kvinnan ha varit i en särskilt utsatt situation eftersom hon var påverkad av alkohol och droger. Något som också kan stärkas av analyser, enligt SVT.

6. Bevis saknas

Trots många vittnen till Facebookvåldtäkten saknade polisen länge bevis. Händelsen ska ha sänts vid två tillfällen – och polisen hade bara tillgång till den ena sändningen.

– Vi har inte tillgång till själva filmsekvensen från övergreppet, säger Magnus Berggren, vice chefsåklagare i Uppsala, under en pressträff.

Polisen har därför vädjat allmänheten om att få tag i filmsekvensen och uppmanade människor att inte sprida materialet – utan skicka det till dem istället.

Den film som inte ingår i åtalet kan finnas hos Facebook, men denna har alltså polisen ännu inte fått tag på.

Åklagaren Pontus Melander anser att bevisningen ändå är tillräckligt bra.

– Jag har handlagt en hel del våldtäkter under mina år som åklagare. Det är klart att det inträffat att det funnits något vittne men inte till den grad som i det här fallet och inte i en sådan situation att det är bakom stängda dörrar, säger Pontus Melander till TT inför rättegången, enligt SVT.

7. Åtta vittnen ska framträda – utan att ha varit på plats

Det som gör fallet unikt är att åtta stycken vittnen ska framträda under rättegången och de var inte på plats när den misstänkta våldtäkten skedde – utan de såg det ske framför deras ögon via Facebook.

Enligt dem verkade kvinnan praktiskt taget medvetslös när männen gav sig på och förgrep sig på henne. De ska ha sagt att ”det inte var något liv i henne alls” och att hon ”inte rörde en fena”, rapporterar TT via Aftonbladet.

8. De misstänkta kan utvisas

De tre åtalade männen nekar till brott, men två av dem har erkänt att de har haft sex med kvinnan.

– Min klient hade sexuellt umgänge med kvinnan timmen innan livesändningen men han var inte delaktig under livesändningen. Det är åtta vittnen som ska höras om filmen och filmen visar ännu tydligare just det vi vill styrka, säger försvarsadvokaten Stefan Wallin

Åklagaren vill nu att två av de åtalade männen ska utvisas till sitt hemland.

Men Wallin tror inte på en fällande dom.

– Min uppfattning är det ser bra ut för min klient. Bevisen kommer att styrka att han är oskyldig, säger försvarsadvokaten Stefan Wallin till SVT.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Borde Facebook plocka fram filmen?