De sålde knark på Facebook – idag inleds rättegången

- 28/03/2017, 07:58 -
Idag inleds rättegången mot sex personer som sålde knark på Facebook.
1 av 5

Idag inleds rättegången mot sex personer som sålde knark på Facebook.

Polisen / TT

... och pengar...
2 av 5

... och pengar...

Polisen

De skötte allt via internet och Facebook.
3 av 5

De skötte allt via internet och Facebook.

Polisen

Bland bevismaterialet poserar de med narkotika...
4 av 5

Bland bevismaterialet poserar de med narkotika...

Polisen

Och även vapen.
5 av 5

Och även vapen.

Polisen

Totalt tio personer står nu åtalade efter att ha sålt knark via Facebook. Idag inleds rättegången i Solna tingsrätt.

Idag inleds rättegången mot sex män i 20-25-års åldern i Solna tingsrätt. Fem av de sex personerna står åtalade för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott efter att ha marknadsfört och sålt knark via Facebook.

Sammanlagt står tio personer inför rätta som delaktiga i brotten.

Det var i höstas som polisen slog till mot en adress i Vällingby och i Solna. Där påträffades stora mängder ecstacy, kokain och cannabis. Samtidigt beslagtogs sex olika vapen, rapporterar Dagens Nyheter.

Fyra andra personer har åtalats för narkotikabrott och grovt vapenbrott i samma ärende.

En av de åtalade männen åtalas även för givande av muta. Han ska ha erbjudit en arrestvakt 50 000 kronor för att utföra en tjänst åt honom, men vilken typ av tjänst är ännu oklart.

En annan av de inblandade ska ha riktat en skarpladdad pistol mot huvudet på en 9-åring under ett rånförsök i Kungsängen, utanför Stockholm. Han står nu åtalad för grovt vapenbrott och grovt olaga hot.

Sålde knark på internet

Det var under våren 2016 som de fem huvudmisstänkta männen började sälja knark via Facebook. Narkotikan förpackades och förvarades i ett hyrt förråd i Vällingby.


Bildkälla: Polisen

Därefter gjordes affärerna upp via mobiltelefoner och på internet. De lyckades marknadsföra sig genom att skapa annonser och förmedla kontakter mellan köpare och säljare.

I september 2015, precis efter de inskaffat mer kokain, bröt en skottlossning ut utanför förrådet och drog polisen till platsen. Där fann polisen, utöver narkotika, ett kulgevär, ett avsågat hagelgevär, en revolver och fyra burkar tårgas.

Startade utredning

Polisen grep fyra personer direkt på platsen i Vällingby men fortsatte att utreda ärendet. En månad senare greps ytterligare fyra personer. Tre av dem vid en husrannsakan i Solna. I lägenheten fann man narkotika och vapen, och tre personer – varav en kvinna – greps.

Tio personer är misstänkta för delaktighet i brotten. Sex av dem har suttit häktade sedan de greps.

Bevismaterialet

I flera av de åtalades mobiltelefoner har polisen funnit bilder på de misstänkta, poserande med pengar och knark. Deras bevisning består även av sms-konversationer, filmklipp och swish-betalningar.

På en av bilderna syns även något som tycks vara ett större parti kokain, där det är stansat "AK47". Men detta har ännu inte hittats.


Bildkälla: Polisen

Polisen har sammanlagt samlat in nästan 700 gram ecstacy, 150 gram kokain, två kilo cannabisharts, 2,5 kilo cannabis och dryg 100 tabletter av andra läkemedel som innehåller lugnande medel, bland annat bensodiazepiner.

Rättegången inelds idag 28 mars och förväntas pågå 22 dagar, skriver DN.

Läs även 8 saker du behöver veta om den omtalade Facebook-våldtäkten och 26-åringen som sprider sin våldtäktsplan på internet – inspirerad av massmördare.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.