41 miljoner mot kvinnosjukfrånvaro

Kvinnor är borta från sina jobb på grund av sjukdom betydligt oftare än männen.


Kvinnor är borta från sina jobb på grund av sjukdom betydligt oftare än männen. Regeringen lägger nu 41 miljoner kronor på att minska skillnaderna.

– Det är framför allt i den offentliga sektorn som vi ser att kvinnors sjukfrånvaro är väldigt hög, säger Nyamko Sabuni, integrations- och jämställdhetsminister, under en pressträff där hon presenterar satsningen tillsammans med statsrådet Cristina Husmark Pehrsson.

I år och nästa år får Försäkringskassan 25 miljoner kronor för rehabiliteringsprojekt som ska minska kvinnornas sjukfrånvaro.

Karolinska institutet får 10 miljoner kronor för forskningsprojekt om kvinnors ohälsa.

– Blir kvinnor sjuka oftare än män, eller är det så att de inte får rehabilitering och korrekt bemötande i tid, säger Sabuni.

Vidare får Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering (IFAU) sex miljoner kronor för forskning om bland annat hur olika arbetsplatser påverkar hälsan.

– En hög sjukfrånvaro slår mot kvinnor, inte minst i form av lägre inkomst på både kort och lång sikt, säger Cristina Husmark Pehrsson.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

1 timme sedan

Rysk guvernör: Drönare dödade två

2 timmar sedan
Guvernören i den ryska Belgorod-regionen, nära Ukraina, uppger att två personer har dödats i en drönarattack.

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

idag 02:32
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

idag 01:48
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.