Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

41 miljoner mot kvinnosjukfrånvaro

- 06/04/2009, 13:20 -

Kvinnor är borta från sina jobb på grund av sjukdom betydligt oftare än männen.

Kvinnor är borta från sina jobb på grund av sjukdom betydligt oftare än männen. Regeringen lägger nu 41 miljoner kronor på att minska skillnaderna.

– Det är framför allt i den offentliga sektorn som vi ser att kvinnors sjukfrånvaro är väldigt hög, säger Nyamko Sabuni, integrations- och jämställdhetsminister, under en pressträff där hon presenterar satsningen tillsammans med statsrådet Cristina Husmark Pehrsson.

I år och nästa år får Försäkringskassan 25 miljoner kronor för rehabiliteringsprojekt som ska minska kvinnornas sjukfrånvaro.

Karolinska institutet får 10 miljoner kronor för forskningsprojekt om kvinnors ohälsa.

– Blir kvinnor sjuka oftare än män, eller är det så att de inte får rehabilitering och korrekt bemötande i tid, säger Sabuni.

Vidare får Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering (IFAU) sex miljoner kronor för forskning om bland annat hur olika arbetsplatser påverkar hälsan.

– En hög sjukfrånvaro slår mot kvinnor, inte minst i form av lägre inkomst på både kort och lång sikt, säger Cristina Husmark Pehrsson.

Skrivet av: