Möte om LO-basens öde pågår än

LO-basen Wanja Lundby-Wedins öde kan avgöras i dag.


Mötet med LO:s styrelse som inleddes klockan 12 pågår fortfarande. Det finns inga uppgifter om varför det drar ut på tiden. LO:s presstjänst kan inte uppge någon tidpunkt för en eventuell presskonferens.

Ordförandena i LO:s medlemsförbund var förtegna när de strömmade in på mötet där LO-basens Wanja Lundby-Wedins öde kan avgöras.

Dessförinnan deklarerade Jan-Henrik Sandberg, ordförande för Pappers, att han har förtroende för henne. Han menar att AMF-affären har viss del i opinionsraset för Socialdemokraterna. Även alliansen med Miljöpartiet och Vänsterpartiet har skadat S politik, anser han.

Sandberg tror dock att Lundby-Wedins agerande i AMF Pension-affären till viss del har sänkt Socialdemokraternas opinionssiffror.

– Jag skulle tro att den delvis har en koppling, men att det i grund och botten är andra problem som gör att partiets opinionssiffror rasar.

IF Metalls ordförande Stefan Löfven vill inte säga om han fortfarande har förtroende för LO-basen.

– Inga kommentarer före styrelsemötet klockan 12 i dag, säger han till TT.

Liknande kommentarer kom från de andra ordförandena. Löfven håller dock med Lundby-Wedin om att Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin inte ska ha någon åsikt om i fall Lundby-Wedin bör sitta kvar i AMF:s styrelse.

– Med all respekt för Mona Sahlin så är det inte partiets sak, säger Löfven.

Pia Nilsson, riksdagsledamot (S), är "förvånad över den moraliska flathet som LO-ledaren besitter".

I en debattartikel på Politikerbloggen anser hon att opinionsraset på 9 procent bland annat går att härröra till bonusprogram och välkomnar att Lundby-Wedin lämnar AMF-styrelsen.

Hon skriver: "Jag begriper inte hur hon ska klara av att hävda pensionärernas rätt till en anständig pension på ett trovärdigt sätt. Jag begriper inte hur hon ska kunna hävda låginkomsttagarnas intressen framför höginkomsttagarnas på ett trovärdigt sätt."

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Polisen rapporterar om fylleri / lob, Åre

1 timme sedan
"Centrala Åre, ung man omhändertagen av polis", skriver polisen på sin hemsida.

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

1 timme sedan
Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

1 timme sedan
Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.