Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Möte om LO-basens öde pågår än

- 06/04/2009, 17:14 -

LO-basen Wanja Lundby-Wedins öde kan avgöras i dag.

Mötet med LO:s styrelse som inleddes klockan 12 pågår fortfarande. Det finns inga uppgifter om varför det drar ut på tiden. LO:s presstjänst kan inte uppge någon tidpunkt för en eventuell presskonferens.

Ordförandena i LO:s medlemsförbund var förtegna när de strömmade in på mötet där LO-basens Wanja Lundby-Wedins öde kan avgöras.

Dessförinnan deklarerade Jan-Henrik Sandberg, ordförande för Pappers, att han har förtroende för henne. Han menar att AMF-affären har viss del i opinionsraset för Socialdemokraterna. Även alliansen med Miljöpartiet och Vänsterpartiet har skadat S politik, anser han.

Sandberg tror dock att Lundby-Wedins agerande i AMF Pension-affären till viss del har sänkt Socialdemokraternas opinionssiffror.

– Jag skulle tro att den delvis har en koppling, men att det i grund och botten är andra problem som gör att partiets opinionssiffror rasar.

IF Metalls ordförande Stefan Löfven vill inte säga om han fortfarande har förtroende för LO-basen.

– Inga kommentarer före styrelsemötet klockan 12 i dag, säger han till TT.

Liknande kommentarer kom från de andra ordförandena. Löfven håller dock med Lundby-Wedin om att Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin inte ska ha någon åsikt om i fall Lundby-Wedin bör sitta kvar i AMF:s styrelse.

– Med all respekt för Mona Sahlin så är det inte partiets sak, säger Löfven.

Pia Nilsson, riksdagsledamot (S), är "förvånad över den moraliska flathet som LO-ledaren besitter".

I en debattartikel på Politikerbloggen anser hon att opinionsraset på 9 procent bland annat går att härröra till bonusprogram och välkomnar att Lundby-Wedin lämnar AMF-styrelsen.

Hon skriver: "Jag begriper inte hur hon ska klara av att hävda pensionärernas rätt till en anständig pension på ett trovärdigt sätt. Jag begriper inte hur hon ska kunna hävda låginkomsttagarnas intressen framför höginkomsttagarnas på ett trovärdigt sätt."

Skrivet av: