- Foto: Privat/TT

Försvunna Patriks pappa kritiserar polisen: De gör inte tillräckligt

Patrik Linfeldt, 22, har varit försvunnen i två månader utan ett enda nytt spår. Nu riktar Jörgen kritik mot polisen.


22-åriga Patrik Linfeldt har varit försvunnen i två månader. Ett försvinnande som berör och engagerar hela Sverige.

Nyheter24 kunde tidigare i veckan bekräfta att polisen i Hallsberg har slutat söka efter Patrik

Detta trots att tips dagligen strömmar in till polisen och Patriks föräldrar. Men det finns inte mycket spår av Patrik. Det finns ingen aktivitet på varken mobiltelefon eller kontokort. En övervakningsfilm visar Patrik gå av tåget i Hallsberg . Samma vecka hittades Patriks väskor en bit ifrån stationen. Sedan dess har det inte kommit fram fler spår.

"Hade inte behövt sitta här idag"

Nu riktar Patriks familj hård kritik mot polisen. De är inte nöjda med hur de har hanterat fallet.

– Vi hade gärna sett att de hade gått ut med en gång när Patrik försvann. Inte väntat i två dagar och då köra igång med hundar och helikopter. Det skulle kommit igång direkt. Då hade vi kanske inte behövt sitta här idag, säger Patriks pappa Jörgen Linfeldt till Nyheter24.

Familjen upplever att de själva måste driva polisen – där de för tillfället dessutom saknar en kontakt.

– Vi har ingen kontakt alls nu för att de ansvariga har tagit semester. Det känns märkligt att vi inte har fått någon ny kontaktperson.

Jörgen ställer sig kritisk till hur de hanterar Patriks försvinnande jämfört med andra försvunna.

– Om det är en minderårig eller en dement person drar de ju på försvaret och hemvärdet. De fick information om att Patrik mådde väldigt dåligt och till och med kan ha drabbats av en psykos. Så varför sätter man inte in resurser oavsett om det är ett barn, en pensionär eller en 22-årig kille? Vi tycker inte att det ska kvitta.

Polisen: "Det är omöjligt att följa upp"

Anledningen till att polisen inte har inlett en förundersökning beror på att det inte finns någon misstanke om brott, vilket är standard när en vuxen person försvinner.

Många engagerar sig i sökandet efter Patrik – men inte ett enda tips till polisen har visat sig vara relevant.

– Rent generellt i det här ärendet cirkulerar det mycket rykten. Det kommer så oerhört mycket tips som, om jag ska vara snäll, baseras på att man tror saker. Om jag ska vara cynisk tror jag att man hittar på saker. För det kommer in så fantastiskt många tips som är nästan så dumma att de trotsar mänsklig beskrivning, berättar Joakim Jansson, förundersökningsledare i Hallsberg, för Nyheter24.

Hur menar du då?

– Det kan röra sig om tips som kommer ifrån att medium säger sig ha sett var Patrik är. Och så kommer det observationer ifrån alla platser i landet mer eller mindre, och det är helt omöjligt att följa upp dem, säger Jansson.

Eftersom det inte bedrivs några aktiva åtgärder från polisen finns det heller ingen för familjen att hålla kontakt med.

– Enkelt uttryck väntar vi på att han dyker upp, på ett eller annat sätt, säger Jansson.

Slits mellan hopp och förtvivlan

De senaste två månaderna har varit tuffa för familjen. Både Jörgen och hans fru är sjukskrivna.

– De två första veckorna var väl någon sorts chockfas. Sen har man slitits mellan hopp och förtvivlan med alla tips och så. Men vi har också lärt oss att kunna sålla bland tipsen, säger Jörgen.

Inte bara frivilligorganisationer som Missing People och FIKK engagerar sig i sökandet efter Patrik. Familjen startade Facebook-sidan "Hitta Patrik" som samordnar sökinsatser och sprider information. Detta kollar Jörgen av dagligen.

Var hämtar ni kraft för att orka igenom det här?

— Det gör vi genom de fantastiska människor som hjälper oss. Inte minst de admins som har blivit som en andra familj för oss. Där hämtar vi kraft och kärlek. De hjälper oss på alla sätt, säger Jörgen. 

Aldrig försvunnit förut

Enligt Jörgen har Patrik aldrig försvunnit förut. Inte ens korta perioder. Familjen känner heller inte till någon anledning för att Patrik skulle hålla sig borta frivilligt.

– Däremot kan det vara möjligt att han har tagit en paus ifrån allting. Vi visste som sagt att han inte mådde bra alls helgen innan, säger Jörgen.

Paus?

– Ja, att han vill hålla sig undan och vara i fred. Den bilden har dykt upp mer nu när jag var uppe i Hallsberg, och efteråt har jag funderat lite på när man ser han gå av tåget där. Jag tycker ju att han borde insett att han inte var i Mjölby, för han har ju åkt genom där förut, säger Jörgen till Nyheter24.

Lördagen 22 juli har Patrik varit försvunnen i två månader.

Om du ser Patrik ska du gärna ta kontakt med honom för att kunna avfärda om det inte är han. Ta gärna en bild eller video om möjligt, och ring polisen direkt på 114 14.

Om Patrik uppfattas vara i livshotande tillstånd – ring 112.

Relaterat
Senaste nytt

Ljusmanifestation mot gängvåldet i Uppsala

Biden: Ukraina kan räkna med vårt stöd

Dagen efter budgetuppgörelsen i USA lovar president Joe Biden att Ukraina kan räkna med fortsatt amerikanskt stöd. Jag försäkrar våra allierade, det amerikanska folket och Ukrainas folk att de kan räkna med vårt stöd. Vi kommer inte att avbryta stödet.

Läsk och godis ökar i krisen

1 timme sedan
En svagare ekonomi har fått hushållen att köpa mindre frukt och grönt. Men försäljningen av läsk och godis har samtidigt ökat.

Försvarets vapen i Tove-målet – nya vittnen

1 timme sedan
Två unga kvinnor dömdes till livstids fängelse för mordet på Tove i Vetlanda. Men när fallet nu ska upp i hovrätten kan utfallet bli något helt annat. Jag skulle absolut inte räkna hem någonting, utan det här är en öppen process, säger rättsexperten Sven-Erik Alhem.

Kristianstad: Polisen rapporterar om trafikhinder

3 timmar sedan
"Permobil kör ute på riksväg, RV21.", skriver polisen på sin hemsida.

Sunak: Inte aktuellt skicka militär till Ukraina

idag 15:52
Storbritanniens försvarsminister Grant Shapps fick många att höja på ögonbrynen med sitt besked om att brittiska militärinstruktörer kan skickas till Ukraina. Nu tonar premiärminister Rishi Sunak ned uttalandet, och understryker att Shapps förslag inte är aktuellt "här och nu".

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.