Polisen varnar för meddelande som sprider sig bland unga på Snapchat

- 20/09/2017, 20:30 -

En nioårig flicka fick för ett par dagar sedan ett läskigt meddelande på Snapchat. Nu går polisen ut med en varning till föräldrar.

Det är inte första gången det här otroligt läskiga meddelandet sprids hos unga, senast det dök upp var för ungefär ett år sedan.

Nu är det alltså tillbaka.

I måndags kväll fick polisens kontaktcenter i Östergötland ett samtal från en mamma vars nioåriga dotter hade fått ett läskigt meddelande på Snapchat. I meddelandet stod det att hon skulle bli dödad av ett spöke om hon inte gjorde som det stod – hon skulle skicka det vidare till tio av sina vänner, skriver polisen på deras hemsida

Polisen har även fått in ett flertal samtal från andra föräldrar med barn som har blivit rädda av kedjebrevet och nu har polisen gått ut med en varning på Facebook.

– Eftersom det här har funnits länge och inte skapats de här dagarna utan har spridits väldigt mycket tidigare är det nästintill omöjligt att komma åt ursprungskällan i det här fallet, säger Åsa Willsund som är presstalesperson på polisregion Öst till Nyheter24.

Föräldrar uppmanas nu att hålla koll på vad deras barn använder för sociala medier och att prata med sina barn om det. 

Bildkälla: Polisen Norrköping Facebook

– Det är säkert någon som tyckte det var roligt från början, men när det kommer till så små barn så tar det ett helt annat fokus. Som förälder bör man ta sig tid att sätta sig in i sociala medier och hålla koll på vad ens barn gör, säger Willsund och fortsätter: 

– Tillåter man sociala medier bör man veta vad det innebär även om man inte använder det själv. Det kan hända värre saker på sociala medier och barn kan bli utsatta för annat. 

En person som skapar ett sådant här meddelande med uppsåt att skapa rädsla hos någon man skickar det till kan göra sig skyldig till ofredande eller möjligtvis olaga hot.

TV: Snapchatkonto spred nakenbilder på svenska skolflickor

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du fått det här meddelandet?