Ariana, 22, kollapsade av smärta – men blir fortfarande inte tagen på allvar

- 26/10/2017, 14:09 -

Det tog tio år för Ariana att få behandling för sin endometrios. Idag är hon heltidssjukskriven och längtar efter ett normalt liv.

Ungefär 200 000 svenskar lider av den kroniska sjukdomen endometrios. En sjukdom vars cystor orsakar så svår smärta att det räknas som en av de värsta smärtorna en människa kan uppleva.

En av de drabbade är 22 år gamla Ariana Bunjaku från Göteborg. Hennes problem började redan som tioåring när hon fick mens för första gången.

– Jag minns när jag var runt 11 år och låg hemma på köksgolvet och skrek av smärta, berättar Ariana för Nyheter24.

Bild: Privat

"Jag föll ihop på jobbet"

De flesta 22-åringar efter gymnasiet har kanske hunnit med att åka på en längre resa, valt att börja plugga eller börjat jobba. Arianas liv ser annorlunda ut. Hon går hemma, är ofta sängliggandes, tittar på tv-serier och får flera gånger i månaden besöka gynakuten.

Det har gått över tio år sedan de Ariana upplevde de första symptomen som gjorde att hon missade en stor del av grundskolan, och senare inte klarade gymnasiet. Ändå är det först nu som Ariana precis ha börjat få hjälp med sin endometrios, efter att hon kollapsat på ett äldreboende hon nyss hade börjat jobba på.

– Jag började känna mig yr, det högg i mitt underliv och jag föll ihop på jobbet. Då fick jag försöka ta mig hem, hade en molande värk i buken. Det var där de hittade alla cystor. Jag fick krampanfall och trodde till slut att jag hade epilepsi, berättar Ariana för Nyheter24.

Ingen behandling fungerar

Efter en titthålsoperation Ariana var det till slut klart: det är endometrios. Men trots operationen mår hon inte bättre.

– Jag har provat nästan alla behandlingar som finns, men ingen biter på mig, berättar hon.

Flera gånger i månaden måste Ariana åka in till gynakuten. Ofta känner hon att hon inte tas på allvar.

– Det är som om man är osynlig. Varje gång frågar de om jag vill ha alvedon, men jag brukar få starkare medicin av min läkare. Jag får nästan alltid bråka med dem för att få min röst hörd för att få rätt smärtlindring.

"Vem kommer vilja anställa dig?"

Situationen tycks vara väldigt svart och vit. Ariana beskriver hur vårdpersonal ständigt uttrycker att hon är inbillningssjuk och inte ska tycka synd om sig själv. I nästa stund skickas hon hem med morfin för flera dagar. Ibland finns det knappt en brits över på akuten och hon har bara lagts in någon enstaka gång.

Ariana har inte klarat av att arbeta mer än några månader innan sin kollaps. Sedan dess är hon sjukskriven på heltid fram till 2019. 

– Till och med Arbetsförmedlingen har sagt att "du är inte ens kapabel att jobba fyra timmar i veckan så vem kommer vilja anställa dig", förklarar hon.

Bild: Privat

Ariana lever med smärta varje dag, vilket också påverkar hennes psykiska välmående, och hon känner att ingen tar henne på allvar. Hennes dröm är klara av att jobba, gärna med människor. Kanske med ungdomar som har det svårt.

– Jag vill ju göra något av mitt liv. Jag mår väldigt dåligt av att inte vara en del av samhället.

Ariana hoppas på att allt fler får höra om sjukdomen, allra helst barn som är lika gamla som Ariana själv var när allting började.

Hon  poängterar att endometrios i sig inte är en dödlig, men kan leda till dödliga tillstånd. Hon minns 27-åriga Emilia som under nio månader nonchalerades av 32 läkare. När hon väl fick hjälp var hon så förstoppad och undernärd att hon inte överlevde operationen.

– Det är bara en fråga innan det sker fler dödsfall. Många unga tror nog att de kan ha ont utan att det finns en riktig anledning. Men om det uppmärksammas tidigare behöver det inte gå så illa.

Läs även om Sadir vars smärta heller inte togs på allvar: "De sa att jag hade mensvärk".

TV: 7 symptom på endometrios – som du måste söka vård för

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du blivit illa behandlad av vården?