1 av 3
En fot med röda tånaglar står på en våg och pekar på 35 kilo.
2 av 3
Men många av dem har inte ens blivit undersökta. - Foto: TT
En brunhårig tjej iklädd en gul klänning ser fundersam ut. Hon står mot en blå vägg.
3 av 3
Fem tjejer vittnar om hur de har nekats preventivmedel med hänsyn till deras vikt och bmi. - Foto: Shutterstock

5 tjejer berättar: Vi nekades p-piller – för vi var "för överviktiga"

Flera tjejer vittnar om hur de har vägrats preventivmedel med hänsyn till deras bmi och vikt – utan att ha undersökts.


Nyheter24 uppmärksammade nyligen 17-åriga Fanny som har nekades preventivmedel på Ungdomsmottagningen. Detta för att de ansåg att hon hade för högt bmi.

Men Fanny är inte ensam om sin upplevelse. Nyheter24 har pratat med fem tjejer som har varit med om samma sak.

Sara berättar:

"Det var 2016, jag var 21 år och var på gynavdelningen på vårdcentralen i Örebro för att skaffa preventivmedel. Vi diskuterade olika former av preventivmedel och då jag har haft p-stav tidigare ville jag ha det igen. 

Barnmorskan sa ungefär 'det här preventivmedlet är ju inte testat på personer med bmi över 30 och det ser vi ju båda två att du har'. 

Jag är ganska snabb på att finna mig i situationer och förklarade att jag varit överviktig och haft p-stav tidigare utan problem, och berättade dessutom att jag höll på att gå ner i vikt. Men självklart kändes det förnedrande ändå. 

Jag erbjöds ingeting annat utan fick p-stav men 'på egen risk'. Den här fettfobin genomsyrar hela vården och inte bara när det kommer till preventivmedel. Oavsett vad du har för åkommor så kan de, om du är överviktig, botas genom viktnedgång."

Bild: TT

Maria berättar:

"Jag var 17 år och ville börja på p-piller, främst för att ha kontroll över min mens. Jag gick till ungdomsmottagningen och sa att jag ville ha p-piller. Då frågade de om min vikt, vilken de ifrågasatte.

'Är du säker på det? Det tror jag inte. Du väger nog mer så det är bättre att börja med minipiller,' sa dem.

Jag fick sitta en lång stund och övertyga henne om att det är min vikt. Efter många om och men gick hon tveksamt med på att ge mig vanliga p-piller.

Det var först efteråt som hon tog blodprov på mig, men hon varken mätte eller vägde mig."

Susanne berättar:

"Jag var på ungdomsmottagningen i augusti för att förnya mitt recept på p-ringar och testa mig för könssjukdomar.

Som alltid kollar de mitt bmi och den unga barnmorskan påpekade att jag borde tänka på mitt höga bmi. Jag har använt p-ringar i ett och ett halvt år och de har alltid kollat det, men det brukar inte vara några problem.

Hon kollade även mitt blodtryck, men använde en pump för smala armar och blodtrycket visade högt. Det chockade mig ordentligt eftersom det brukar vara lågt.

Paniken och skammen slog i ordentligt när hon sa att hon inte tänka skriva ut något preventivmedel alls till mig på grund av mitt bmi och blodtryck.  Jag grät hela vägen hem. Jag må vara 18 år men det sved ordentligt efter alla år av mobbning, och att en barnmorska beter sig så.

När jag träffade en annan barnmorska för att snacka om andra alternativ frågade hon direkt vilken pump de hade mätt blodtrycket med. Hon skakade på huvudet när hon fick veta att de hade använt fel pump, och hämtade en som är gjord för oss runda människor.

Det visade sig att mitt blodtryck var normalt, kanske lågt. Hon skrev ut p-ringarna och bad om ursäkt för kollegans beteende. Dessutom sa hon att jag inte borde oroa mig för vikten eftersom jag tränar varje dag och har bra blodtryck."

Bild: Shutterstock

Evelina berättar:

"Jag hade haft hormonspiral men det fungerade helt enkelt inte för mig, så jag ville byta till p-piller då det tidigare har fungerat.

På ungdomsmottagningen diskuterade jag med en barnmorska om att byta från spiralen till p-piller. Då började hon fråga om min vikt eller längd och hävde ur sig 'ja, men du är ju överviktig så då fungerar det inte för dig. Det enda jag kan erbjuda är en ny spiral'.

Jag satt där helt chockad över vad hon sa. Jag förklarade att jag inte är överviktig, utan bara har en väldigt tjock tröja på mig. 

Barnmorskan svarade då 'ja, men jag ser ju att du är det.'

Tröjan jag hade på mig var i XL eller större, vilket var oversize för mig. Jag var 19 år då och vägde 65 kilo, och det mesta var muskler."

Johanna berättar.

"Jag var 18 år och ville skaffa p-piller för att jag hade brutala menssmärtor. När jag läste på om olika preventivmedel visade det sig att p-spruta är hade hjälpt många, så jag bokade en tid på ungdomsmottagningen. 

Jag träffade världens trevligaste tant som satt och snackade mer om livet än om att jag faktiskt var där. När jag sedan bad om preventivmedel och särskilt p-spruta blev hon väldigt förvånad och sa att 'de inte ger det till så unga som mig för att man går upp så fruktansvärt mycket i vikt och det kan vara skadligt'.

Jag blev såklart förvånad eftersom jag har hört att andra tjejer är nöjda med p-spruta. Men hon rekommenderade istället p-piller och jag tänkte direkt att jag inte vill ha det, eftersom jag kommer glömma dem. 

När hon sedan började trycka på att jag kunde hoppa över mensen helt och på så vis slippa smärtorna gick jag med på det."

TV: Här är nyfödda bebisen – med mammans preventivmedel i handen

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du nekats preventivmedel?
Tack för din röst!