Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här testar svenska polisen sitt nya supervapen

- 30/11/2017, 18:06 -

Polisen kommer inom kort börja använda nya vapen. Tanken är att de ska få ner det dödliga våldet.

2018 kommer polisen testa på ett nytt slags vapen. Den kommer testas på flera olika platser i Sverige, bland annat Stockholm, Borås och Piteå, och målet är att det ska minska det dödliga våldet. 

Det handlar om elchockvapen, något som är helt nytt för den svenska polisen. På polisens hemsida säger polisen Pär Wärdig på polisens nationella operativa avdelning, Noa, att det nya vapnet ska minska våld. 

– Vi hoppas att elchockvapnet får ner det dödliga våldet och att våldsnivån överlag minskar.

Elchockvapnet fungerar som en pistol men istället för en kula så skjuter den iväg två små pilar som är kopplade till vapnet med tunna trådar. De ska inte vara dödliga och skadorna som kan orsakas ska vara fallskador.

"När de små pilarna går in i kroppen tappar man tillfälligt kontrollen av muskulaturen. Det gör att den som träffas blir oförmögen att röra musklerna och ofta faller till marken. Vapnet kan även användas genom att det trycks direkt mot kroppen utan att avfyra pilar", skriver polisen på sin hemsida.

Vapnet kommer inte ersätta utan bara komplettera polisens nuvarande vapen.

-Se hur polisen testa sina nya vapen i spelaren ovan-

TV: Någon skrev till Sandra, 19, på Snapchat – sen såg hon något obehagligt på kartan

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Tycker du att de nya vapnen är en bra idé?