Här testar svenska polisen sitt nya supervapen

Polisen kommer inom kort börja använda nya vapen. Tanken är att de ska få ner det dödliga våldet.


2018 kommer polisen testa på ett nytt slags vapen. Den kommer testas på flera olika platser i Sverige, bland annat Stockholm, Borås och Piteå, och målet är att det ska minska det dödliga våldet. 

Det handlar om elchockvapen, något som är helt nytt för den svenska polisen. På polisens hemsida säger polisen Pär Wärdig på polisens nationella operativa avdelning, Noa, att det nya vapnet ska minska våld. 

– Vi hoppas att elchockvapnet får ner det dödliga våldet och att våldsnivån överlag minskar.

Elchockvapnet fungerar som en pistol men istället för en kula så skjuter den iväg två små pilar som är kopplade till vapnet med tunna trådar. De ska inte vara dödliga och skadorna som kan orsakas ska vara fallskador.

"När de små pilarna går in i kroppen tappar man tillfälligt kontrollen av muskulaturen. Det gör att den som träffas blir oförmögen att röra musklerna och ofta faller till marken. Vapnet kan även användas genom att det trycks direkt mot kroppen utan att avfyra pilar", skriver polisen på sin hemsida.

Vapnet kommer inte ersätta utan bara komplettera polisens nuvarande vapen.

-Se hur polisen testa sina nya vapen i spelaren ovan-

TV: Någon skrev till Sandra, 19, på Snapchat – sen såg hon något obehagligt på kartan

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att de nya vapnen är en bra idé?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

1 timme sedan
Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

1 timme sedan
Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

1 timme sedan
Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.