Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Styckmordet i Askersund: Så mördade Jonna sin rival

- 11/05/2018, 19:52

När "Ryttarinnan" Jonna Henningssons pojkvän lämnade henne för någon annan rasade hennes tillvaro samman. Sömnlös konstruerade hon en plan för hur hon skulle bli av med Ella. Något som kom att bli ett av Sveriges mest brutala mord någonsin.

Mordet på 22-åriga Ella skulle kunna vara som taget ur tv-serien "Dexter". Den 19 juni år 2014 hittades hennes styckade kropp nedgrävd i tre högar vid Hällabrottet i Kumla kommun. Mördaren, som i media kom att kallas för Ryttarinnan, ledde själv polisen till platsen där hon dumpat kroppsdelarna. 

Bakom mordet bottnade djup svartsjuka och ett okontrollerbart triangeldrama.

Natten till den 18 juni 2014 sov Ella hos sin pojkvän. De hade varit ett par från och till sedan 2008, då de gick i nionde klass. Men året innan Ella gick en fruktansvärd död till mötes hade pojkvännen träffat en ny tjej - Jonna Henningsson.

Relationen mellan den då 24-årige mannen och Jonna var från och till. Likaså med Ella. Något som fick Jonna att betrakta Ella som en kärleksrival. Till slut valde han till slut att vara med Ella.

Jonna Henningsson
Jonna Henningsson greps för mordet på sin kärleksrival 18 juni 2014. Bild: Polisen

Ville skrämma iväg Ella

Under våren 2014 var triangeldramat som värst, vilket fick båda tjejerna att må dåligt. Ellas familj upplevde att hon gick ner mycket i vikt och inte var samma "sprudlande tjej" som hon brukade vara. Jonna mådde psykiskt, såväl som fysiskt, dåligt. Hon hade ingen lust att rida och upplevde att saknaden efter 24-åringen aldrig tog slut, fastän hon fortsatte att träffa honom. 

Av den rättspsykiatriska utredningen på Jonna Henningsson att döma hade hon knutit sig så starkt till pojkvännen att hennes tillvaro både stod och föll med relationen. Utan honom saknade tillvaron mening. Relationen var så betydelsefull att Jonna övervägde att skrämma eller skada Ella. 

Jonna Henningssons brev
När Jonna misstänkte att hon var gravid skrev hon brev till 24-åringen. Det hittades sedan i en bränntunna på tomten av polisen. Nyheter24 har förstärkt kontrasterna i bilden. Bild: Polisen

Mordplanen inspirerades av tv-serie

Mellan den 13 och 18 juni blev Jonnas svartsjuka något som kan uppfattas som ohanterlig. 

Den 13 juni berättade hon för 24-åringen att hon hade fått åka till akuten på grund av stopp i en äggstock. I själva verket hade hon skurit sig själv i magen och sytt ihop. Hon ville att han skulle tycka synd om henne, men dagen efter tog han avstånd.

Jonna lämnade en lapp efter sig efter mordet. Bild: Polisen

Veckan kantades av sömnbrist, dålig aptit och Googlesökningar på hur man enklast dödar någon, hur man hyr en torped och hur hårt man ska slå för att någon ska däcka. Senare har hon berättat i polisförhör att detta var en form av terapi för henne. Samt att det aldrig var meningen att Ella skulle dö. Men det var också under de här dagarna som Jonna började konstruera en plan, som polisen tror uppkom efter inspiration från tv-serien "Dexter".

Tidigt på morgonen den 18 juni åkte Jonna till pojkvännens lägenhet i Askersund, där Ella låg och sov. Tanken var att med hjälp av hot och våld skrämma Ella så att hon lämnade 24-åringen ifred. 

Hon hade två tänkbara scenarion på hur detta skulle gå till: Antingen genom att slå Ella i huvudet med en hammare så att hon blev medvetslös, eller smyga in i baksätet på Ellas bil och hota henne med kniv, för att sedan söva henne med en spruta. Med sig hade hon en hovslagarhammare, kökskniv och två sprutor. Sprutorna fylldes med vodka och sömnmedel. Men inget gick enligt den plan Jonna Henningsson själv uppgett att hon hade.

Vapnen som användes vid mordet i Askersund
Mordvapnen. Bild: Polisen

"Jag ville få tyst på henne"

Det blev aldrig bara ett slag som fick Ella medvetslös. När Jonna Henningsson slog det första slaget med hammaren bröt Ella ut i ett skrik så högt att det hördes in till grannen, som har beskrivit det hela som "ett vrål, ett oavbrutet vrål". Därefter drog Jonna Henningsson in Ella i badrummet och utsatte henne för fruktansvärt grymt våld. I 20 minuter ringde grannen på dörrklockan, men ingen öppnade.

– Det var ju sån panik och jag ville få tyst på henne... Det var en handduk inne i badrummet så jag försökte hålla för så att hon inte skulle skrika..., har Jonna Henningsson förklarat i ett polisförhör.

I samma stund som Ella blev tyst gick grannen tillbaka till sin lägenhet. Ella fanns inte mer.

Styckade kroppen hos pojkvännen

Det var först när grannen slutade ringa på dörren som Jonna Henningsson förstod vad hon hade gjort.

Efter mordet åkte hon hem i flera vändor för att hämta redskap och påsar för att göra sig av med Ellas kropp. Eftersom hon inte kunde flytta hela kroppen styckade hon den med hjälp av en såg och en jaktkniv hon tagit i 24-åringens lägenhet. Den styckade kroppen lades i tre Ikea-påsar som grävdes ner vid Hällabrottet. 

För flera personer, däribland 24-åringen, sin syster och ex-pojkvän, berättade Jonna om att hon hade bråkat med Ella. Hon sa att de hade skurit varandra och att hon nu inte visste var Ella befann sig. 

Jonna Henningssons handskada
Vid mordet skadades Jonna i handen. Bild: Polisen

Efter uppmaningar ringde hon till slut polisen och det var när dessa ifrågasatte hennes version som hon erkände mordet. Redan samma kväll ledde hon polisen till platsen där hon grävt ner Ellas kropp.

Dog med stor dödsångest

Örebro tingsrätt ansåg att mordet på Ella pågick "under en inte obetydlig tid och måste ha varit förenat med stor dödsångest och ett betydande lidande". 

Fyndplatsen för mordet
Här hittade delar av Ellas kropp nedgrävd. Bild: Polisen

Ellas kropp var fylld av tecken på våld. Hon hade sårskador i bakhuvudet med mjukdelsblödningar, skalltak- och skallbasfrakturer, blödning i mjuka hjärnhinnorna och 17 knivskador i nacken, ansiktet och på halsen. Hon hade även en luftrörsskada, skallbensfraktur och skadad halspulsåder som orsakade förblödning. Och det är bara några av skadorna som åsamkats Ellas kropp. 

Provvägran och misskötsamhet – så lever hon i fängelset

Den 18 mars 2015 dömdes Jonna Henningsson till livstid fängelse vid Göta Hovrätt för mord. Den 31 juli flyttades hon till anstalten Hinseberg utanför Örebro, vilket är det kvinnofängelse med högst säkerhetsklass i Sverige. 

Jonna Henningsson lever till stor del ett isolerat liv. Kriminalvården har bedömt att det finns en risk för rymningsförsök, att hon faller in i annan brottslighet samt att hon skulle utsätta andra för hot och våld. Det innebär att hon har begränsad permission. Högst var nionde månad har hon rätt till en så kallad "lufthålspermission".

Jonna Henningsson har hittills haft fyra permissionstillfällen, varav ett var för sjukvård som hon inte kunde få i fängelset. Enligt uppgifter från Kriminalvården som Nyheter24 har tagit del av har permissionerna skötts utan anmärkning. 

Men på Hinseberg har Jonna Henningsson plockat på sig flera varningar för att ha vägrat lämnat drogprov utan giltiga skäl. Vid alla tillfällena har hon uppgett att hon redan har kissat och inte kan lämna provet eftersom det är "svårt att kissa framför folk".

Vid flera tillfällen har Jonna Henningsson också varit misstänkt för att ha satt igång larm på Hinseberg. Det har dock aldrig kunnat styrkas och hon har därför inte kunnat få några konsekvenser.

Senast Jonna Henningsson fick en tillsägelse var när hon på nyårsafton körde ner garn med en lapp från balkongen ner till en annan avdelning tillsammans med en annan intagen. Vid förhöret som hölls i januari i år uppgav Jonan Henningsson att hon kände till att man inte fick ha kontakt med vissa avdelningar, men att hon inte visste att det inte var tillåtet att skicka meddelanden.

Sitter med Sveriges värsta kvinnliga mördare

Enligt en källa med insyn i Jonna Henningssons vardag får hon regelbundet besök och får mycket brev från män på andra anstalter. Hon ägnar också mycket tid åt att läsa. 

– Hon har läst Stalin, Hitler, Mussolini - alla de som har gjort bestialiska saker, riktiga plågoandar. När man frågar om vad hon läser, svarar hon bara kort: "Historia", har källan sagt till Expressen.

Jonna Henningsson är dömd till livstids fängelse vilket innebär att hon i framtiden kan få straffet tidsbestämt. Varningarna kan dock göra att den villkorliga frigivningen skjuts upp. På Hinseberg sitter några av Sveriges värsta kvinnliga mördare, så som Carina "Svarta änkan" FrödinChristine Schürrer och Sara Lundblad.

Ella är ett fingerat namn.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du hört talas om mordet tidigare?