Vit silhuett av en man mot en bakgrund av en mikrofon.
1 av 6
En populär svensk komiker blev anklagad för minst två våldtäkter och flera fall av sexuella trakasserier. Efter det bröt bland annat Discovery sitt kontrakt med honom. - Foto: TT / Pixabay (montage)
Svart silhuett av en man mot en bakgrund av några ölglas på krogen.
2 av 6
Efter att hashtaggen #MeToo tog fart har konsekvensen för de män som begått sexuella trakasserier blivit att flera av dem nu står utan jobb. - Foto: TT Nyhetsbyrån / Shutterstock
Grå silhuett av en man mot en bakgrund av Schibsted-huset i Stockholm.
3 av 6
En ej namngiven mediechef på Schibsted är en av #MeToo-männen. 2015 polisanmäldes han för våldtäkt, men utredningen lades ner. 2017 riktades nya anklagelser mot mannen. - Foto: TT Nyhetsbyrån / Pixabay (montage)
TV3:s logga och en svart silhuett av en man.
4 av 6
En folkkär programledare på TV3 anklagades av flera kvinnor för att ha manipulerat, mobbat och förminskat sina kollegor. - Foto: TV3 / Wikimedia
Svart silhuett av en man mot en bakgrund av några ölglas på krogen.
5 av 6
En chefredaktör på en av Sveriges största tidningar anklagades för sexuella övergrepp och trakasserier i samband med #MeToo. - Foto: TT Nyhetsbyrån / Shutterstock
Svart silhuett av en man mot en bakgrund av några ölglas på krogen.
6 av 6
En annan chefredaktör avslutade sin anställning nyligen. Det har samtidigt pågått en utredning mot honom gällande sexuella trakasserier​. - Foto: TT Nyhetsbyrån / Shutterstock

Så mycket tjänade de svenska männen som fick sparken efter #MeToo

Efter att hashtaggen #MeToo tog fart har konsekvensen för de män som begått sexuella trakasserier blivit att flera av dem nu står utan jobb. Här är vad de hade i inkomst under förra året.


En av höstens stora grejer har varit upproret kring hashtaggen #MeToo. Under den har kvinnor över hela världen, inte minst i Sverige, berättat om hur de har blivit utsatta för sexuella övergrepp av män.

I Sverige har flera män på höga positioner, allt från politiker till underhållare, fått lämna sina jobb efter avslöjanden om deras övertramp och i vissa falla rena misstänkta brott.

Här är ett axplock av alla män som fått lämna uppdrag och jobb efter avslöjanden under hashtaggen #MeToo – och vad de hade för inkomst förra året.

1. Martin Timell, 60, programledare

Martin Timell. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Inkomst 2016: 1 383 600 kronor
Per månad: 115 300 kronor

Efter att kollegan Lulu Carter var en av de första som startade det svenska nedslaget av #MeToo kom allt fler kvinnor fram och berättade om den händige programledarens snedsteg och trakasserier. Den 20 oktober stod det klart att hans program "Äntligen hemma" ställs in och att alla Timells program plockas bort från TV4:s tablå.

2. Krogprofilen

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån / Shutterstock

Inkomst 2016: 1 106 400 kronor
Per månad: 92 200 kronor

Den kända krogprofilen har anklagats för flera sexuella trakasserier. Bland annat journalisten Jennie Hammar har berättat att hon blivit utsatt för honom. Mannen ska bland annat ha stoppat ner sin hand innanför hennes trosor för att känna efter om "hon var rakad".

Men även flera andra kvinnor har vittnat om mannens sexuella trakasserier. En kvinna har berättat att krogprofilen drog ner sina byxor och visade sitt könsorgan för henne i ett restaurangkök. En annan berättar att hon har blivit utsatt för mannen på en annan arbetsplats. Bland annat ska han vid olika tillfällen ha visat bilder på sitt könsorgan och en naken kvinna för henne.

– Han bläddrade i sin mobil och skulle visa mig en bild på sitt lantställe. I stället "råkade" han visa en bild på sin erigerade penis. Någon dag senare "råkade" han visa en nakenbild på en kvinna, sa kvinnan tidigare till Expressen.

3. Ej namngiven mediechef Schibsted

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån / Pixabay

Inkomst 2016: 953 900
Per månad: 79 491 kronor

Mannen var tidigare chef på Aftonbladet och gick sedan vidare inom mediekoncernen Schibsted. 2015 polisanmäldes han för våldtäkt, men utredningen lades ner.

2017 riktades nya anklagelser mot mannen, bland annat genom en kvinna som berättat i Dagens Nyheter om hur han på olika sätt trakasserat henne. Schibsted har tagit mannen ur tjänst.

4. Ej namngiven programledare TV3

Bildkälla: TV3 / Wikimedia

Inkomst 2016: 457 200 kronor
Per månad: 38 100 kronor

En folkkär programledare på TV3 anklagades av flera kvinnor för att ha manipulerat, mobbat och förminskat sina kollegor. Trots att hans beteende fångats på film fick han inte gå förrän anklagelserna rullade in.

5. Ej namngiven svensk komiker

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån / Pixabay (montage)

Inkomst 2016: 1 307 400 kronor
Per månad: 108 950 kronor

En populär svensk komiker blev anklagad för minst två våldtäkter och flera fall av sexuella trakasserier. Efter det bröt Discovery sitt kontrakt med komikern – och Sveriges Radio låter honom inte medverka i sändningar under pågående utredning.

6. Ej namngiven chefredaktör

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån / Shutterstock

Inkomst 2016: 337 600 kronor
Per månad: 28 133 kronor

En chefredaktör på en av Sveriges största tidningar anklagades för sexuella övergrepp och trakasserier i samband med #MeToo. Flera kvinnor har vittnat om att de har blivit utsatta för flera olika saker.

En kvinna har anklagat mannen för att ha drogat och våldtagit henne i samband med en arbetsmiddag. En annan kvinna har även polisanmält mannen för våldtäkt och olaga frihetsberövande år 2015.

Chefredaktör har nu lämnat sin tjänst.

7. Ej namngiven chefredaktör

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån / Shutterstock

Inkomst 2016: 745 100
Per månad: 62 091 kronor

En annan chefredaktör avslutade sin anställning nyligen. Det har samtidigt pågått en utredning mot honom gällande sexuella trakasserier. Det senaste tillfället som mannen anklagats för sexuella trakasserier ska ha varit så sent som oktober 2017, skriver Svenska Dagbladet.

Men det har funnits utredningar gällande sexuella trakasserier mot mannen tidigare. Han ska tidigare ha fått uppförandeinstruktioner – som han sedan brutit mot. Instruktionerna ska ha handlat om hur han varit mot sina anställda och att hålla sig nykter, enligt SvD.

Se även klippet om 13 män som förlorat sitt jobb efter #MeToo:

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du utsatts för sexuella trakasserier?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

Skott mot bostad i Örgryte

1 timme sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

3 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

3 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

3 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

igår 21:32
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.