Snart kommer du kunna ta ett blodprov för att upptäcka åtta vanliga cancersorter.
Blodprov cancer - Foto: TT

Snart finns ett blodprov som kan upptäcka cancer: "Mycket lovande"

Inom snar framtid kommer läkare kunna upptäcka åtta vanliga typer av cancer med hjälp av ett blodprov. Enligt svenska professorn och specialistläkaren Anna Karlsson är resultaten lovande.


Ju tidigare cancer upptäckt desto större chans finns det att personen kan behandlas för sin cancer. Det är alltså livsviktigt. Nu har forskare hittat ett sätt enklare att upptäcka tidig cancer.

I framtiden kommer du kunna ta ett enkelt blodprov, kallas CancerSEEK, som visar om du har drabbats av åtta vanliga sorters cancer. Cancer i lungor, lever, äggstockar, bröst, magsäcken, bukspottskörteln, tjocktarmen, matstrupen och ändtarmen kommer kunna upptäckas tidig.

I alla fall om man ska tro en ny forskningsrapport från Johns Hopkins-universitetet i USA. Deras prov resultat ser lovande ut, skriver Yle

De har testat blodprovet för att upptäcka cancer på 1005 patienter som redan lider av cancer. Proverna var 70 procent förlitliga!

Provet fungerar så att den kan lokalisera upp till 16 felaktiga gener hos patienten men också halten äggviteämnen i blodet. Två saker som indikerar på cancer. 

Bildkälla: Pixabay

Till Nyheter24 förklarar professorn och specialistläkaren Anna Karlsson att det länge forskats kring den här typen av test men att det först nu det kunnat sammanställas till ett blodprov. 

– Mycket forskning har under lång tid varit inriktad på att identifiera biomarkörer för cancer, alltså att kunna analysera blod för att hitta spår tecken på cancer. Man letar främst efter cancerspecifika proteiner och cancerspecifikt DNA. Denna studie baseras på den forskningen genom att man nu systematiskt har sammanställt ett test av DNA och proteiner som är associerade med cancer. 

Men också att det här bara är början och att forskningen kommer försätta för att ta fram ett prov som har ökad känslighet, specificitet och som ska kosta mindre. 

– Viktigt är att tänka på att CancerSEEKCancerSEEK testats i patienter som man redan vet har cancer. Sannolikt behövs ett mer känsligt test för att upptäcka cancer i så tidigt stadium att cancern inte ännu gett symptom.

Anna Karlsson tror att den här typen av tester kommer finnas i Sverige och världen i framtiden men att det fortfarande behövs bättre tester. 

Hon berättar också om de risker hon tror finns med blodprovet. 

– En stor fråga kommer att vara hur och när testet ska användas. En risk är att man bland "riktiga" fynd också hittar tidiga tumörer som aldrig skulle utvecklas och ge sjukdom. En annan risk är att man invaggas i en falsk säkerhet om man nyligen gjort testet men sedan utvecklar symptom på sjukdom som man då ignorerar. Man tycker att man kollat sig och fått svaret att man är frisk.

Till sist säger hon att det är viktigt att alltid söka vård om man har symptom som inte går bort efter två veckor. Exempelvis en infektion. 

– Att inte söka vård är fortfarande en vanlig orsak till att cancer diagnosticeras sent. Det skulle inte ett blodprov ändra på.

Se också videon om tio vanliga symptom på cancer som de flesta ignorerar

Läs också om att OWL chips innehåller en hög halt av det cancerframkallande ämnet akrylamid

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Skulle du ta provet?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

1 timme sedan
Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.