Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är allt du behöver veta om åtalet mot Peter Madsen

- 26/01/2018, 11:39

Skruvmejslar, knivar och en såg. Det är några av de verktyg som Peter Madsen ska ha tagit med sig inför ubåtsfärden med Kim Wall. Här är de fruktansvärda detaljerna ur åtalet mot Peter Madsen.

Den 8 mars inleds rättegångsförhandlingar mot Peter Madsen som misstänks för mordet på svenska Kim Wall.

10-11 augusti befann sig Kim Wall ombord på Peter Madsens egenbyggda ubåt Nautilus. Madsen påstod att han släppte av henne på en ö utanför Köpenhamn. Efter det att hon hittades styckad har Madsen ändrat sin historia många gånger utefter vad polisutredningen kommit fram till.

Steen Lorck som var Madsens ubåtskollega i nio år har berättat att han inte trodde att Peter Madsen någonsin skulle kunna mörda någon. Men i efterhand så fanns det ändå signaler om det.

– Vid ett tillfälle sa han att han hade drömt om att begå det perfekta brottet, och att han kunde föreställa sig hur utryckningsfordon och helikoptrar jagade honom, säger Steen Lorck till danska TV2.

Här kan du läsa mer om Steen Lorcks uttalande om Madsen

Peter Madsen
Peter Madsen


Den 16 januari åtalades Peter Madsen för mord, brott mot griftefriden och sexualbrott. Enligt åklagaren dog Kim Wall genom kvävning eller skärskador i halsen men en exakt dödsorsak har inte kunnat fastställas.

Kroppsdelarna är fortfarande den starkaste bevisningen. Madsen är åtalad för sexualbrott och den åtalspunkten baseras på skador i underlivet.

Av den rättsmedicinska undersökningen framgår att Kim Wall har utsatts för grovt sexuellt våld, bland annat genom stickskador i underlivet som ska ha uppstått innan döden. Med hänsyn till Kim Walls anhöriga vill inte åklagaren gå in på fler detaljer före huvudförhandlingarna.

Peter Madsens ubåt
Peter Madsens ubåt

Polisen har hittat flera verktyg och redskap som Madsen tog med till ubåten, något som gör att åklagaren tror att mordet var planerat. 

De verktyg som Madsen hade med sig är: 

Skruvmejslar 
En såg med orange skaft
Fyra väskor
Tre nylonsnören
Tio buntband
Tio rör
En kniv och flera knivblad
Toppnyckelsats

Peter Madsen bedöms inte lida av en psykisk störning men anses farlig för sin omgivning. Åklagaren yrkar på livstids fängelse eller förvaring, alltså inlåsning på obestämd tid.

Polisavspärrning
Polisavspärrning


Här är åklagarens teori om hur mordet gick till:

Någon gång mellan 22.00 den 10 augusti och 10.00 morgonen därpå övermannar Peter Madsen journalisten Kim Wall nere i ubåten UC3 Nautilus.

Han binder fast henne i huvud, armar och ben.

Sedan inleds en tortyrliknande misshandel där Peter Madsen sticker och skär sitt offer med kniv eller skruvmejsel.

Han förgriper sig på henne sexuellt och dödar henne slutligen genom att antingen strypa eller skära halsen av henne.

Därefter använder han verktyg han haft med sig för att stycka kroppen. Han spänner bland annat fast metallrör på flera kroppsdelar innan de dumpas i vattnet.

Läs mer om det så kallade ubåts-dramat:

Här är Leif GW Perssons teori om vad som hände på ubåten

Kim Walls mammas stora sorg efter beskedet

Peter Madsens version: Kim Wall fick 70-kilos lucka i huvudet

Polisens nya fynd: Har hittat såg i närheten av Peter Madsens ubåt

Peter Madsen ska utredas för fler mordfall – i Sverige

Nya beviset mot Peter Madsen: Har filmer på äkta mord