Chauffören om hur terrormisstänkte Rakhmat Akilov kapade hans lastbil

Lastbilschauffören försökte stoppa Rakhmat Akilov innan han påbörjade sin vansinnesfärd längst med Drottninggatan. Istället blev han påkörd. Nu berättar han för första gången om den fruktansvärda upplevelsen.

Uppdaterat 30 januari 2018: här hittar du allt om åtalet mot Rakhmat Akilov

Den 7 april 2017 parkerade Manuel, som egentligen heter något annat, sin lastbil på Adolf Fredriks kyrkogata i Stockholm. Han skulle leverera varor till en restaurang som ligger där.

Men när han kom ut från stället var lastbilen borta. Han hade inte låst dörren till förarhytten.

Manuel fick dock syn på lastbilen ganska snabbt. Den hade gjort en vändning borta vid kyrkan och kom nu rakt mot honom. Han sprang ut mitt på den enkelriktade gatan och ställde sig i vägen och viftade för att stoppa den som körde.

– Då såg jag att han var maskerad och att han hade en galen blick. Han ökade farten, som om han tänkte köra över mig. Jag fick kasta mig åt sidan, säger Manuel till Dagens Nyheter och som nu för första gången väljer att göra en intervju om vad som hände.

Terrordådet i Stockholm 2017
Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Manuel har tänkt mycket på händelsen sedan den skedde. Bland annat har han funderat på om han kanske skulle stått kvar framför lastbilen.

– Men vem kan stoppa en lastbil bara med kroppen? Han har sagt till polisen att han ville döda så många som möjligt. Han hade väl bara dödat mig också, säger han till tidningen.

När lastbilen dundrade förbi kastade sig Manuel åt sidan. Sedan såg han den köra vidare längst med gatan. Han blev vittne till när två kvinnor blev överkörda.En av dem dog.

– Jag är viktig för dem som vittne, men jag är inte viktig som brottsoffer, för jag kunde flytta mig, säger Manuel till DN.

Han syftar på att han inte längre räknas som målsägare i utredningen och därmed inte har rätt till skadestånd, något Nyheter24 har rapporterat om tidigare.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Minns du var du befann dig under terrordådet i Stockholm 2017?